Aktuális

Okostelefonnal tanulhatják a fizikát a magyar diákok

Mennyi a gravitációs gyorsulás értéke a tanteremben? Miből lesz a szivárvány? Ezek a kérdések már az általános iskolában is előkerülnek, a magyar fejlesztésű Geomatech program keretében pedig a fizikai kísérletek tableten, okostelefonon és digitális táblán is könnyen megjeleníthetőek lesznek.

A Geomatech program keretében korábban már kifejlesztettek egy matematikai oktatást segítő programot, most pedig a természettudományok oktatásához alkották meg a bárki számára elérhető technológiát és azon alapuló oktatási anyagokat.

Az idei tanév kezdetéig több mint 950 iskola mintegy 2500 tanára ismerkedett meg továbbképzés keretében az elektronikus oktatási technológiákkal.

A program oldalán rövidesen mindenki számára elérhetőek lesznek azok a mobileszközökkel is elvégezhető kísérletek, amelyek az okostelefonok érzékelőit felhasználva szemléltetik a fizika törvényszerűségeit.

Látványos kísérletezést tesz lehetővé

 A mobiltelefonok ma már olyan mérési eszközökként használhatóak, amelyek az oktatást is nagyban segítik. Amikor például a diákok a mobilt a kezükben mozgatják, akkor a számítógép megjeleníti az mobil érzékelő által küldött jeleket. Így rögtön érthetővé válik, hogyan változik az erő, amely adott esetben a telefonra hat. A látványos mobil kísérletezéssel nem telik el a tanóra fele, és a tapasztalat azonnal segít a megértésben is.

Az ábrák segítségével egyszerűbben érthetővé válnak a fizika törvényszerűségei
Az ábrák segítségével egyszerűbben érthetővé válnak a fizika törvényszerűségei

Segít a koncentrációban

“Az információs korban a gyerekeknek nem lehet úgy fizikát tanítani, mint 100 évvel ezelőtt – mondta Mészáros László, a BKF Kommunikációs Alapítvány kuratóriumának elnöke, a projekt vezetője. –  A diákok ma már sok információt dolgoznak fel, megnőtt a képi anyagok jelentősége, bár sok dologra tudnak koncentrálni, de csak rövid ideig. Egyre fontosabb az aktivitás és az azonnali visszajelzés.”

Okostelefonnal tanulhatják a fizikát a magyar diákok

A Geomatech programot hamarosan még szélesebb körben ismerhetik meg, ugyanis az Emmi támogatásával a magyar közoktatási rendszer digitalizálásának részévé válik.

További cikkek okostelefonos oktatásról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top