Aktuális

Balog kettévágta a Corvinust

Balogh Zoltán, az emberi erőforrások minisztere jóváhagyta a volt Kertészeti Egyetem három karának átcsatolását a Corvinustól a Szent István Egyetemhez. A Corvinus nem hagyja annyiban a dolgot.

Jóváhagyta a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) három budai karának a gödöllői Szent István Egyetemhez csatolását Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere – erről a budai campus három karának dékánjai számoltak be, miután szerdán integrációügyben egyeztettek a tárca vezetőjével. Szilágyi Kinga, a BCE oktatója elmondta: a miniszter rögtön a megbeszélés elején közölte: a három kar gödöllői integrációja eldöntött tény. Balog szerint innentől arról tárgyalhatnak – és ebben a segítségét ígérte –, hogy az integráció minél simábban valósuljon meg. A budai karok most legalább azt szeretnék elérni, hogy ne január 1-jétől, tanév közben lépjen életbe az elcsatolás.

Egyetemi autonómia nélkül nincs színvonalas felsőoktatás

Corvinus Egyetemi Tiltakozás néven szerveződnek a szétdarabolás ellenzői.  Mint azt levelükben leírják: az egyetem érintett karainak dékánjai hiába kértek valódi tárgyalást a minisztertől, a Corvinus szétdarabolása ügyében. A ma reggeli megbeszélésen ehelyett csak bejelentést kaptak. Balog azzal kezdte a találkozót, hogy a döntés az egyetem szétdarabolásáról már megszületett, meg sem várta az egyetemi szenátus véleményét. Nem véletlenül félt a miniszter az egyetem autonóm véleményétől, délben ugyanis a Corvinus szenátusa elutasította az egyetem szétdarabolását. 

Balog kettévágta a CorvinustBalog Zoltán, miniszter : Kit érdekel?

Az ülésen a döntően a pesti karok hallgatóit képviselő diákszervezeti tanács képviselői is az egység mellett szólaltak fel. A nyilvános szenátusi ülésen kizárólag az egyetem egyben maradása melletti érvek hangoztak el. 
A minisztérium szétdarabolás melletti egyetlen érve pedig azért hamis, mert az “agrárképzések integrációja” semmiképp sem valósulhat meg, miután a gödöllői Szent István Egyetemből éppen most válik ki az Állatorvos-tudományi Kar. 
A felsőoktatás és az agrár-felsőoktatás problémáit az előző években elvett források visszaadása oldaná meg, nem pedig a szakmailag megalapozatlan, egyoldalú átalakítások – zárja levelét a Corvinus Egyetemi Tiltakozás.

További anyagaink a Corvinusról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top