Aktuális

Munkahelyi egyenlőség: 2015-ben még mindig nem érezhető

Egy nemrég elvégzett felmérés szerint a nők továbbra is úgy érzik, megkülönböztetik őket a munkahelyen, amikor előléptetésről, és még inkább, amikor fizetésemelésről van szó.

Az amerikai Gallup múlt hét szerdán hozta nyilvánosságra azt a felmérését, amely a munkahelyi bánásmódot vizsgálta. Az egyik kérdés arra volt kíváncsi, hogy a válaszadók érezték-e már úgy, hogy a nemük miatt maradtak le egy-egy előléptetésről. Az eredmény beszédes: több mint kétszer annyi nő érezte már, hogy nemi diszkrimináció miatt nem léphetett feljebb a ranglétrán. A válaszadó férfiak 5 százaléka válaszolt igennel erre a kérdésre, a nők aránya ugyanennél a kérdésnél 12 százalék volt.

Fizetésemelés: még súlyosabb a helyzet

Ami a fizetésemeléseket illeti, a Gallup által megkérdezett nők és férfiak esetében még látványosabb az eltérés. Míg a megkérdezett férfiak csupán 4 százaléka érezte úgy, hogy neme miatt maradt ki a fizetésemelésből, a nők esetében ez az arány 17 százalék volt, tehát több mint a négyszerese a férfiaknál mért értéknek.

A Gallup 2013-ban, azonos témában végzett felméréséhez képest elmondható, hogy az elmúlt két évben nem történt érdemi előrelépés ezen a téren. Ami pozitív, hogy nőtt azoknak a nőknek az aránya, akik számára “nagyon fontos” vagy “valamennyire fontos” a karrierépítés. Ezzel a nők és a férfiak közti különbség – ezen a területen – szinte megszűnt.

Üvegplafon

Látványos különbség mutatkozik a fizetéssel kapcsolatos elégedettség terén is: míg a megkérdezett – amerikai – férfiak 44 százaléka elégedett a bérével, a válaszadó – szintén amerikai – nők közül csupán 20 százalék tartozik ebbe a csoportba.

Lenne még hova fejlődni
Lenne még hova fejlődni

A Center for American Progress nevű kutatóintézet megjegyezte az eredményekkel kapcsolatban, hogy bár a nők jelentős eredményeket értek el az elmúlt években, még lenne hova fejlődni. Az USA területén élő nők alkotják a munkaerőpiac 50 százalékát, és ők szerzik meg a főiskolai és egyetemi diplomák 60 százalékát, ennek ellenére jelentősen kevesebb női felsővezetőt találunk – szektortól függetlenül – mint férfit.

 További cikkek a diszkriminációról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top