Aktuális

Menekültügy percről percre: gyalog indultak el a menekültek Németországba a Keletiből

<ul style="list-style-type: disc;"><li>Több száz migráns elindult a Keleti pályaudvarról</li><li>Háromszázan kitörtek a röszkei táborból, üldözi őket a rendőrség</li><li>Továbbra is patthelyzet van a bicskei vasútállomáson</li><li>Tarlós: nyolcszáz ember aludhat majd a Verseny utcai ideiglenes szociális blokkban</li></ul>

**21.28**Nem lesz erőszak**

A kormány senkit nem kényszeríthet erőszakkal regisztrációra. Kérik a migránsok együttműködését. Minden érv amellett szól, hogy a magyar kormány által kínált együttműködést a migránsok elfogadják, hogy ne bénuljon meg Nyugat-Magyarország közlekedése.

**21.20** Irány Hegyeshalom**

A kormány felajánlja, hogy ma éjszaka az M1-esről és a Keletitől buszokkal az osztrák határra, ideiglenes tartózkodási pontra szállítja az ott lévőket. Mivel nem ismerjük az osztrákok elképzeléseit, ezért nem tudhatjuk, hogy beengedik-e ezeket az embereket Ausztriába, mondta Lázár János.

 

**21.15**Megkezdődött a Válságtörzs sajtótájékoztatója**

Lázár János kancelláriaminiszter: egész éjszaka ülésezni fognak. Németország múlt heti bejelentése válsághelyzetet idézett elő. A magyarországi vasúti és közúti közlekedés megvédése érdekében intézkedések lettek szükségesek. Jelenleg az M1-esen 1200 ember tart Ausztria felé. 19.00.órakor jegyzékben érdeklődött a magyar kormány Ausztriától, hogy mit terveznek a határaik felétartókkal. Válasz nem érkezett, Faymann kancellár holnap reggel kilenckor ér rá telefonon beszélni Orbánnal

**20.55**Letérő a Sasfészeknél**

Az M1-es 22-es km-énél, Biatorbágynál az autókat a régi egyesre terelik. A következő a 27-es felhajtó, Herceghalomnál, de aki biztosra akar menni, az csak Bicskénél (39km) menjen vissza a sztrádára, így biztosan megelőzi a menetet.

**19.50**Labanc virtus**

Az osztrák belügyminisztérium közleménye arra figyelmezteti a migránsokat Budapestről Ausztriába szállítani akaró civil kezdeményezés követőit, hogy senki ne tegyen ilyet, mert cselekedete büntethető. Egy tegnap meghirdetett Facebook-akció keretében Budapestről Németországba szállították volna a civilek a migránsokat.

Az is mai hír, hogy Werner Faymann osztrák szocdem kancellár Perényi János bécsi magyar nagyköveten kérte számon a menekültekkel való emberséges bánásmódot, Magyarországon.

**19.48**Mire jó egy Honda?**

Az Africa Twin legendás motor, világszerte sok a rajongója. Egy boldogabb világban szíriai nyaralásuk alatt, sokan mentek ilyennel túrázni a sivatagba. Ez a motor most babakocsikat visz az M1-esen menetelő migránsoknak. Legalább hat darabot sikerült rá felzsúfolni!

Menekültügy percről percre: gyalog indultak el a menekültek Németországba a Keletiből

 

**19.35**Argentína, az ígéret földje?**

Argentína tárt karokkal várja a szíriai migránsokat. Az ország bevándorlási szabályait tavaly változtatták meg, különleges rendszert vezetve be a szír menekültek számára. Elsőre talán meglepő a dél-amerikai ország vállalása – szírek iránt megnyilvánuló rokonszenv oka az, hogy Argentínában igen jelentékeny szír kolónia él, ráadásul az ország elitjéhez tartoznak. Például a korábbi elnök, Carlos Saul Menem is szír származású.

**19.15**800**

Ennyi migráns vonul Tatabánya felé jelenleg, az M1-es autópálya leállósávjában.

**19.05**Pintér Sándor belügyminiszter**

Kérjük, tippeljen! Rendőrségünk első számú irányítója

a.) Az utolsó utasításokat adja ki a magyar-román meccs előtt.

b.) Helikopteren köröz az M1-es autópályán menetelő migránsok fölött.

c.) Nyaral.

 

Igen. c.)

**18.50**Sínen vannak**

Azok a migránsok, akiket egy napos várakozás után tovább engedtek a rendőrök a bicskei vasútállomásról. Most a síneken menetelnek Tatabánya felé.

**18.42**Ez van most Budaörsön**

Az M1-M7 közös bevezetőjén. A Balatonra tartók lassan fellélegezhetnek, a migráns menet már Biatorbágy felé jár, tehát csak az M1-es autópályát teszi kvázi járhatatlanná. Amúgy több híradás kiemeli, hogy a tömeg valóban tempósan menetel, estére akár Bicskéig is eljuthatnak… A képet az indextől loptuk.

Menekültügy percről percre: gyalog indultak el a menekültek Németországba a Keletiből

**17.44**Nem sok jót ígér**

A nemzetközi migrációs szervezet (IOM) legutóbbi jelentése a migráns-helyzetről. Az eddigi napi kétezerhez képest most már napi ötezren szállnak partra az Égei-tenger görög szigetein, főként szír, pakisztáni, bangladesi és afgán migránsok. Különösen az afgánok csoportjaiban sok a terhes nő és a kisgyerek.

**17.34**Közös nyilatkozatot**

Fogadott el a Visegrádi országok prágai egyeztetésén a négy kormányfő. A lengyel, cseh és szlovák vezető országaik szolidaritásáról biztosította hazánkat.

**17.20**Összeesett**

És meghalt egy középkorú migráns férfi Bicskén, nem sokkal azután, hogy leszállt az egy napja az állomáson veszteglő vonatról és futásnak eredt a síneken. A mentősök fél órán keresztül élesztették újjá, sikertelenül. Halálát tüdőembólia okozta.

**16.50**Szerencsések voltak**

A múlt szerdai, Pándorfalu melletti, 71 áldozatot követelő tragédia napján egy másik, 81 fős transzportot is Ausztriába csempészett ugyanaz az elkövetői kör. Azoknak a migránsoknak szerencséjük volt: őket az őrvidéki Gálos (Gols) környékén még idejében kiengedték a hűtőkocsiból a jelenleg előzetesben lévő bűnözők.

**16.45**Vasúti folyosó**

 Elgondolkodna egy vasúti folyosó létrehozásán a Magyarországról Németországba tartó migránsok számára Csehország és Szlovákia, ha Berlin és Budapest megállapodik a migráns áradat kezelésében – jelentette be a két ország belügyminisztere pénteken.

“Ha Németország ígéretet tesz rá nyilvánosan, hogy befogadja azokat a szíriai menekülteket, akiket egy másik európai országban regisztráltak, és nem küldi vissza őket, akkor készek vagyunk megnyitni egy folyosót, amennyiben Magyarország és Németország között is egyezség születik” – mondta Milan Chovanec cseh belügyminiszter, egy, a szlovák kollégájával, Robert Kalinákkal folytatott megbeszélés után. 

**16.27**Folytatódó számháború**

Az Orbán Viktorral oly szívesen évődő Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke jövő szerdai javaslata szerint összesen 160 ezer migráns kerülne el a három legnagyobb migrációs nyomásnak kitett tagállamtól, Olaszországtól, Görögországtól és Magyarországtól más országokhoz. – közölte Natasha Bertaud, az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény szóvivője. Nota bene: egyelőre a májusban elhelyezni szándékozott negyvenezer migráns sorsa is rendezetlen.

**16.20**Terelés Budaörsnél**

Nagyjából az IKEA környékén a rendőrök a szervizútra terelik a migráns menetet az autópályáról. Pár ezer autós bizonyára örülni fog ennek. A leterelés azonban korántsem megy zavartalanul.

**15.45**Eközben Bicskén** 

Tehervonatokat toltak a tegnap óta ott veszteglő GYSEV-szerelvény két oldalára. Látván ezt, mintegy ötven migráns a környező bozótban keresett menedéket. A rohamrendőrök gyűjtik be őket.

**15.40**Elhagyták Budapestet**

Az M1-M7 közös bevezetőjén gyalogló migránsok. Túl vannak a Madárdombi lehajtón, már a fizetős részen járnak. A rendőrség biztonságuk érdekében lezárta az M1-M7 közös kivezetőjének néhány sávját, ahol így péntek délutánonként amúgy elég sűrű forgalom lenne. Van is, a belső sávban araszolnak az autók, a külsőben meg a migránsok.

**15.15**Az M1-esen sétálnak**

A leállósávban – reményeik szerint Ausztria irányába azok a migránsok, akik dél körül, gyalog indultak el Ausztria irányába, rendőri biztosítás mellett. Mostanra jó részük már fáradt. Bécstől kb.230 kilométerre, az útjukba eső bicskei lehajtótól pedig kb. 30 kilométerre járhatnak.

**14.45**Békefészek akció**

A főiskolás Illyés Bence édesapja üresen álló lakásába fogad be egy-két napra menekült családokat. A Békefészek akcióhoz csatlakozók regisztrációs lap kitöltésével igazolják, hogy kizárólag hazafias, emberiességi szempontok miatt segítenek, így később elkerülhető az embercsempészet vádja.

**14.30**Keletiben hagyta el a telefonját**

És egy perc alatt vissza is kapta az a keresztyén aktivista srác, aki a facebookon tette közzé a Keleti Pályaudvaron készített fotóit a migránsokról.

**13.30**Több száz menekült gyalog elindult Németországba a Keletiből**

Az illegális bevándorlók elindulnak - elmondásuk szerint Németországba - a Keleti pályaudvartól 2015. szeptember 4-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
A menekültek elindulnak – elmondásuk szerint Németországba – a Keleti pályaudvartól – MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A menet eleje elérte az Erzsébet hidat, a rendőrök továbbra is a buszsávra és a járdára tereli a menetet, illetve a menet elején is rendőrök vannak. A menekültek a Rákóczi úton haladtak, hol a járdán, hol az úttesten. A gyerekek apjuk nyakában, sokaknál Angela Merkelt ábrázoló kép van, azokat emelik a magasba. Egy mikrobuszból tíz rendőr szállt ki a Blaha Lujza tér közelébe, az Osvát utca magasságában, és megpróbálta feltartóztatni a tömeget, azonban ez nem sikerült. A rendőrök megpróbálták egy sávra szűkíteni a menetet, ami hol sikerül, hol nem.

**13.22**Itt fogadják az adományokat**

A rendkívűli helyzetre való tekintettel a Caledonia Étterem ismét fogad adományt, mely kizárólag takaró, pléd, polioam,…

Posted by Migration Aid on Friday, September 4, 2015

**13.10**Babasátrat alakítottak ki a Keletiben a kisgyermekes menekülteknek**

A tranzitzónákban csak hideg víz van, a legapróbbakat pedig kegyetlenség abban fürdetni. Néhány önkéntes szerzett babakádakat és vízforralót, aztán szépen sorban érkeztek a babás adományok. Mostanra a Nyugatinál külön rituálé az esti babafürdetés.

**13.05**Eközben a Keletiben**

Önkéntes szervezők beszélnek illegális bevándorló társaikhoz a Keleti pályaudvar előtt 2015. szeptember 4-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Önkéntes szervezők beszélnek illegális bevándorló társaikhoz a Keleti pályaudvar előtt – MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

**13.02**800 ember aludhat majd a Verseny utcai ideiglenes szociális blokkban**

Nyolcszáz menekültnek tudnak majd alvási lehetőséget biztosítani a szeptember 10. és 15. között elkészülő VIII. kerületi Verseny utcai ideiglenes szociális blokk területén – jelentette be Tarlós István főpolgármester. Elmondása szerint Budapesten egy központi, ideiglenes szociális blokk lesz a Verseny utcában, ez a telep a posta által felajánlott tartalékterülettel opcionálisan kiegészülhet. A blokk berendezése szeptember 10. és 15. között elkészül, nyolcszáz ember tud majd lefeküdni a 1760 négyzetméteres területen, 72 rajsátort állítanak fel.

**12.50**Önkéntes orvosokat, ápolókat vár a Baptista Szeretetszolgálat**

A Baptista Szeretetszolgálat naponta 10-16 óráig egészségügyi ellenőrzőpontot működtet a Nyugati Pályaudvar melletti “…

Posted by Baptista Szeretetszolgálat / Hungarian Baptist Aid on Friday, September 4, 2015

**12.45**Háromszázan kitörtek a röszkei táborból**

Mintegy háromszázan kitörtek a röszkei befogadóállomásról, mert túl lassúnak ítélték kérelmük elbírálását. A menekültek két hullámban törték át a röszkei migrációs gyűjtőpont kerítését, és elfutottak az M5-ös autópálya irányába. A rendőrség megtette a szükséges intézkedéseket az elfogásuk érdekében: a röszkei autópálya-határátkelőhely belépő irányú forgalmát a balesetek megelőzése érdekében ideiglenesen leállította, a forgalmat a régi 5-ös útra tereli. (MTI)

**12.37**Továbbra is patthelyzet van a bicskei vasútállomáson**

A magyar hatóságokkal együttműködni nem hajlandó menekültek tovább demonstrálnak a bicskei vasútállomáson. A szerelvényt a menekültek továbbra sem hagyják el, időnként húszan, harmincan a vasúti kocsik előtt felsorakoznak és kórusban kiabálják: Freedom, freedom! (Szabadság, szabadság!) (MTI)

Bicskén tüntetnek a vonaton éjszakázó migránsok
Bicskén tüntetnek a vonaton éjszakázó migránsok – MTI Fotó: Bodnár Boglárka

**12.28**Ételosztás a Keletiben**

Migránsoknak ételt osztanak a Keleti pályaudvar előtt 2015. szeptember 4-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Migránsoknak ételt osztanak a Keleti pályaudvar előtt – MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

**11.38**Megható fotó a Keletiből**

“nem akarok magyarországon élni, nem akarok a táborba menni”Budapest, Magyarország/#HungaryKeleti pályaudvar Train Station2015.09.03 — more photos: (y) like MigSzol Csoport , plz share

Posted by MigSzol Csoport on Thursday, September 3, 2015

**9.50**Rengeteg adomány érkezett, már fogadni sem tudják**

FIGYELEM! AZ ADOMÁNYOK FOGADÁSA ÁTMENETILEG SZÜNETEL! KÉRJÜK, SZEPTEMBER 4-ÉTŐL NE HOZZATOK/KÜLDJETEK ADOMÁNYOKAT…

Posted by Migration Aid on Thursday, September 3, 2015

**9.36**Az adományok már a Verseny utcában**

Pillanatképek a tegnap megnyílt Verseny utcai raktárunkból…

Posted by Migration Aid on Friday, September 4, 2015

**9.32**Győrbe vitték a menekülteket**

Éjszaka felszállt a buszra az a 39, zömében szír menekültet, akiket csütörtök délután szállítottak le a Keleti pályaudvarról Győrbe tartó vonatról a nagyszentjánosi vasútállomáson. A többségében fiatal férfiakból álló csoportot a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) győri irodájába vitték, ahol meleg ételt és italt kaptak, majd a vámosszabadi befogadóállomásra kerültek. (MTI)

Rendőrök az illegális bevándorlókkal a budapesti Keleti pályaudvarról Sopronba közlekedő, Bicskén megállított vonat mellett 2015. szeptember 3-án. A migránsok főként az állomáson veszteglő vonaton van
Rendőrök az illegális bevándorlókkal a budapesti Keleti pályaudvarról Sopronba közlekedő, Bicskén megállított vonat mellett – MTI Fotó: Balogh Zoltán

**9.15**Tüntetnek Bicskén a menekültek**

A bicskei állomáson hangosan tüntettek péntek reggel azok a menekültek, akik csütörtökön Sopronba tartottak vonattal, a szerelvény azonban a Fejér megyei településen megállt, hogy a hatóság regisztrálhassa őket az ottani befogadóállomáson.

Az éjszaka nyugodtan telt a bicskei pályaudvaron, a bevándorlók a vonaton töltötték az éjszakát, reggel azonban hangosan tüntetni kezdtek, transzparenseket tartottak a magasba, amelyekre angolul azt írták: Németországba akarnak menni, illetve nem akarnak a táborba menni. Sok rendőr van a helyszínen. (MTI)

Élelmiszercsomagok a győri vasútállomás váróteremében, ahol illegális bevándorlók várakoznak 2015. szeptember 3-án. A migránsokat a Budapestről érkező vonatról szállították le. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Élelmiszercsomagok a győri vasútállomás váróteremében – MTI Fotó: Krizsán Csaba

**9.05**Magyar embercsempészt fogtak el az M5-ösön**

A Terrorelhárítási Központ műveleti egysége az M5-ös autópályán fogott el egy magyar embercsempészt. A magyar személyautót, amelyet egy 37 éves eleki férfi vezetett, Szeged közelében állították meg. A Budapest felé tartó gépkocsiban a sofőrön kívül hat szír állampolgár utazott. A határsértők elmondták, fejenként 200 eurót fizettek azért, hogy a fővárosba eljussanak. A sofőr ellen jogellenes tartózkodás elősegítése vétségének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás. A rendőrök a bűncselekményhez használt járművet lefoglalták. (MTI)

Olvass még a menekültügyről az NLC-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top