Aktuális

Nagyon drága lesz új kazánt venni

A rendelet szerint az év végéig biztosan lehet nyílt égésterű kazánt beüzemelni. Hogy utána mi lesz, az még nem világos. De, hogy a kondenzációs kazán drágább lesz és nem is kevéssel, az tuti.

A törvényben előírt technológiaváltás ellenőrizetlen fűtés piacot hozhat létre és a balesetek elszaporodását is okozhatja. Az uniós rendelkezéseknek megfelelő kondenzációs kazánok beszerzése, beüzemelése jóval drágább, mint a jelenleg használatos, bár pazarlóbb nyílt tűzterű kazánoké. Az uniós rendelet értelmezése is problémás: nem egyértelmű, hogy mikortól nem lehet megvásárolni a régi típusú kazánokat. 

Nagyon drága lesz új kazánt venni

Ő például nagy gondban lesz, ha tönkre megy a mostani fűtése

Az új kazánok kizárólagossá tétele azt a nem kívánt helyzetet is előidézheti, hogy egy szegényebb család régi nyílt égésterű gázkazánja tönkremenetele esetén visszatér a vegyes tüzelésű kazánokhoz, és szénnel vagy fával fűt majd, ami jóval környezetszennyezőbb.

Emellett pedig kialakulhat a nyílt égésterű kazánok fekete kereskedelme is, azaz ellenőrizetlen forrásból, használt, régi vagy elavult technológiájú kazánokat szereltetnek fel, ami szakszerűtlen beszerelés esetén a balesetek és a szén-monoxid mérgezések megszaporodásához vezethet.

Félreértések fakadnak a kazánok forgalmazásáról szóló Európai Parlamenti irányelvek értelmezésében az és/vagy kifejezésből is. Nem egyértelmű, hogy a rendelet mit tilt meg és mire ad lehetőséget. Így alakult ki az a helyzet, hogy szinte minden érintett állam más eljárást választ.

Csehországban és Lengyelországban, ahol hazánkhoz hasonlóan sok a hagyományos fűtési rendszerrel rendelkező ingatlan, úgy döntöttek, hogy amíg van készleten kéményes kazán, azaz nem kondenzációs kazán, addig meg lehet venni, be lehet azokat üzemelni. Jelen állapot szerint itthon csak az év utolsó napjáig lehet nyílt égésterű kazánt üzembe helyezni. A szakma két év türelmi időt szeretne elérni.

További cikkeink fűtésről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top