Aktuális

“Isten hozta a menekülteket” – így fogadták őket Bécsben

Húszezres szimpátiatüntetés az osztrák fővárosban, élelmiszer- és vízosztás a müncheni pályaudvaron, menekülteket váró családok Izlandon. Így nyújtanak segítséget a migránsoknak tőlünk nyugatra.

Rekordszámú, összesen 3650 menekült érkezett hétfőn vonattal Bécsbe. Négy szerelvénnyel érkeztek Hegyeshalom felől a migránsok a bécsi Westbanhofra. Az érkezők közül több százan a pályaudvaron töltötték az éjszakát. Egy részüket külön erre a célra kijelölt szerelvényen, másokat az állomás közelében, egy üres irodaházban helyeztek el. Nagy részük várhatóan kedden továbbutazik a németországi Münchenbe, ahova hétfőn éjfélig több száz menedékkérő jutott el több vonaton Bécsen keresztül Magyarországról.

Ezrek vonultak utcára Bécsben

Hétfő este mintegy 20 ezer ember tüntetett az osztrák fővárosban Embernek lenni Ausztriában jelszóval. A tüntetők “Isten hozta a menekülteket” feliratú táblákkal vonultak fel.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

A Stephansdomban megemlékeztek arról a 71 migránsról is, akik az A4-es autópályán a magyar határ közelében, egy zsúfolt kisteherautóban lelték halálukat múlt héten. A misén az osztrák kormány csaknem teljes létszámban részt vett.

A menekültek közül Bécsben csak kevesen kértek menedéket az érkezőket élelmiszerrel ellátó Caritas Wien segélyszervezet ügyvivője szerint. A többség végső úti célja Németország, miután a németek közölték, hogy az ország megnyitja kapuit minden menedékkérő előtt, aki a szír háborús konfliktus elől menekül.

“Euforikus” hangulat Münchenben

Kedd hajnalig több vonattal nagyjából 800-an érkeztek Münchenbe. A szövetségi rendőrség egyik szóvivője szerint a főpályaudvaron többnyire nyugodt, és időnként “euforikus” volt a hangulat. A vonatokról leszállók közül többen örömükben azt kiabálták angolul, hogy “Köszönjük, Németország”, és hogy “Szeretünk, Németország”, járókelők pedig élelmiszert, vizet adtak a Magyarországról érkezett menedékkérőknek. Az emberek egy részét még helyben regisztrálták, másik részét buszokkal szállították el a müncheni tartományi központi befogadóállomásra.

Izlandiak ezrei fogadnának be szíreket

Több mint 10 ezer izlandi állampolgár jelezte hétfőn a Facebookon, hogy készen áll befogadni otthonába szíriai menekülteket. Ők Bryndis Björgvinsdottir írónőnek a közösségi oldalon vasárnap megjelent felhívására reagáltak, miszerint maguknak az izlandiaknak is kellene tenniük valamit, ha azt akarják, hogy a szigetország több menekültnek nyújtson otthont.

Izland ugyanis jelenleg egy kvóta alapján 2015-ben és 2016-ban összesen csupán 50 menekültet fogad be.

“Egy hatéves gyermeket egyedül nevelő anya vagyok, és hajlékot tudunk biztosítani egy rászoruló gyereknek – írta a Facebookon a kezdeményezésre válaszul Hekla Stefansdottir. – Tanárnő vagyok, és segítenék neki megtanulni beszélni, olvasni és írni izlandi nyelven, valamint abban is támogatnám, hogy beilleszkedjen az izlandi társadalomba. Van ruhaneműnk, egy ágyunk, játékaink és minden, amire egy gyereknek szüksége van” – írta. Sok más felhasználó hasonlóképp felajánlotta segítségét a menekülteknek.

“Úgy hiszem, az embereknek elegük van abból, hogy a Földközi-tengeren történtekről és a menekülttáborokról szóló híreket nézzék” – nyilatkozta a Rúv izlandi televíziós csatornának Björgvinsdottir, hozzátéve, hogy most már mindenki tetteket szeretne látni ebben az ügyben.

Eyglo Hardardottir izlandi szociális ügyi miniszter a Rúvnak elmondta, hogy a hatóságok első lépésként összegyűjtik a Facebookon megjelent valamennyi ajánlatot, és a tervek szerint ennek alapján növelik majd az országba várt menekültek számát. Mint a tárcavezető megjegyezte, nem akar pontos adatokat mondani, ugyanakkor hangsúlyozta, minden lehetőséget megvizsgálnak annak érdekében, hogy többen kaphassanak menedéket Izlandon.

A hivatalos izlandi statisztikák szerint az északi sarkkör közelében fekvő, 330 ezer lakosú vulkanikus szigeten tavaly összesen 1117 bevándorló lelt új otthonra.

Mindeközben itthon

Továbbra is menekültek óriási tömege tolong a Keleti pályaudvar környékén azt remélve, hogy az Ausztriába, illetve Németországba induló vonatokra följutnak. A kaotikus helyzet miatt a Keleti pályaudvart kedd reggel lezárták, mindenkit felszólítottak, hogy hagyják el  az épületet. Pár perccel 10 után aztán a rendőrség újra engedélyezte a vonatközlekedést a pályaudvaron. Az MTI tudósítója azonban azt tapasztalta, hogy a Bécs felé induló nemzetközi vonat beállt a vágányra, a turisták ott vannak a csarnokban, de migránsokat nem engednek be.

A MÁV közleménye szerint a Budapest−Újszász−Szolnok, a Budapest−Hatvan−Miskolc és a Budapest−Győr−Hegyeshalom vonalról a vonatok ismét oda érkeznek és onnan is indulnak, de mindhárom vonalon jelentős késésekre és vonatelmaradásokra kell számítani. A menetrend szerinti forgalom a szerelvényfordulók miatt csak kora estére állhat helyre.

Olvass még a menekültügyről az NLCafén:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top