Aktuális

Tarlós átalakítaná a tranzitzónák működését – fotók

Mi az a tranzitzóna? Miben segíti a civilek munkáját és a menekültek életét? Miért látja kevésbé hatékonynak Tarlós István a mostani helyzetet? Hány marad ebből a fővárosban?

Hónapok óta segítik a menekülteket az önkéntesek a nagyvárosokban. Vízet, élelmiszert és higiénés cikkeket osztanak, játszanak a menekült gyerekekkel, orvost hívnak, ha baj van, legfőképp pedig ellátják a menekülteket információval a táborokról, és a vonatok indulásairól, hogy az emberek ne az utcákon és a parkokban dekkoljanak.

A gyógyszereket, vízet, szendvicseket, infomációs anyagokat a fővárosban sokáig egy-egy nagy táskában hozták-vitték. Majd álltak a vágányok mellett (Déli), a főbejárat előtt (Nyugati), netán az aluljáróban (Keleti), jó esetben volt rajtuk egy kitűző, ami hozzájuk irányította a menekülteket.  Nem volt rózsás a helyzet. Nemrég azonban a pályaudvarokon végre kijelölték a tranzitzónákat, mobil WC-ket helyeztek ki, és kaptak az önkéntesek egy buszt is, melynek sofőrje szükség esetén immár elszállítja a menekülteket egyik állomásról a másikra. 

Így néz ez ki a Déliben.:

Fotó: Léderer András (Migration Aid)
Fotó: Léderer András (Migration Aid) (kedd, kora délutáni állapot)
Az önkéntesek kaptak egy raktárhelyiséget is a fővárostól, ahol nyugodtan tárolhatják az adományokat, információs anyagaikat.

 

Fotó: Léderer András
Fotó: Léderer András (kedd, kora délutáni állapot)
A raktár előtti hely, az úgynevezett “kerengő”, ahol a menekültek nappal a vonatokra várnak, tájékozódnak az önkénteseknél.

 

Menekült ügy: Tarlós megszüntetné a tranzitzónákat
Fotó: Boros Márton (Migration Aid) (kedd, dél)
Maga a tranzitzóna a Déliben. Ezt azért jelölte ki a főváros, hogy a menekültek lehetőség szerint itt tartózkodjanak. Tény, hogy éjszaka itt vannak a legnagyobb biztonságban, és itt zavarják a legkevésbé a járókelőket.

Az utolsó képen látszik, hogy az önkéntesek, közösen a menekültekkel (mint általában), rendet raktak a sátrak környékén, és feltakarítottak. Így lehet várni a következő éjszakai csoportot, bár a civilek saját bevallásuk szerint mindig reménykednek abban, hogy nem lesz senki, akinek az utcán kell aznap aludnia.

Tarlós István a TV2 Mokka című műsorában azt mondta, szerinte a tranzitzóna lényege az volt, hogy a pályaudvarokról a migránsok lehető leggyorsabban tovább tudjanak menni. Szerinte azonban a továbbhaladás lehetőségei most beszűkültek, így a pályaudvar melletti zónáknak sincs sok értelme. “Nagyon valószínű, hogy a pályaudvarokról ezeket a zónákat kijjebb fogjuk vinni. Az is lehetséges, hogy egyetlen ilyen zóna lesz” – mondta a Kossuth Rádiónak Tarlós István. A főpolgármester hozzátette, hogy nem szüntetik meg a szolgáltatást, amelyet humanitárius okok mellett azért vezettek be, hogy “a budapestieket védjük az anarchikus állapotoktól”.

Egyébként a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal jelentése szerint a menekültek 96,5 százaléka továbbmegy Magyarországról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top