Aktuális

Divatfotók: szeptembertől jönnek a korszerűen öltözött MÁV-vasutasok

A Világgazdaság értesülései szerint szeptember 1-től kezdi meg a MÁV a tavaly bemutatott új formaruhák kiosztását. A közel egymilliárd forintért rendelt új ruhákkal az egységes arculat mellett a vasúti dolgozók komfortérzetét és az előnyösebb megjelenést szeretné elérni a vasúti társaság.

A Világgazdaság ma reggeli híre szerint a formaruhák megújulására utoljára tíz évvel ezelőtt került sor, így a MÁV idejét látta felfrissíteni dolgozói megjelenését. Az új kollekciót tavaly jelentették be, sőt még egy divatbemutatót is tartottak, ahol modellek vonultak a kifutón kalauznak vagy éppen forgalmistának öltözve.

Egységes és komfortos
Egységes és komfortos

A felfrissített ruhákért a MÁV összesen 974,8 millió forintot fizet. Mint a MÁV sajtóirodájától megtudtuk, ez mintegy 16 000 munkavállalót jelent. Gyors számítással megállapítottuk, hogy egy erre jogosult MÁV-alkalmazott új ruházata tehát nagyjából 61 000 forintba kerül. Ez persze megtévesztő adat, mivel más-más munkakörben más-más ruházatra van szükség.

Emeli a szakmai tekintélyt

A MÁV sajtóirodájától azt is megtudhattuk, hogy az egyenformaruha viselésének célja a vasutasság külső megjelenésének egységesítése és a civilektől való megkülönböztethetőség. A formaruha egységes arculatot biztosít a vállalaton belül és kívül, javítja a dolgozók megítélését, és emeli szakmai tekintélyüket a mindennapi munkavégzés során.

“A vasutasság külső megjelenése”

A MÁV a korábbi modellek tapasztalatait felhasználva terveztette meg az új formaruhákat, amelyeket 50-50 fős mintán teszteltek is. Az első hullámban országosan 500 MÁV- és MÁV-START-alkalmazott kap új zakót/blézert, nadrágot, kendőt/nyakkendőt és tányérsapkát. A MÁV Zrt.-nél forgalmi szolgálattevő, váltókezelő, térfőnök, ügyeletes tiszt; míg a MÁV-START Zrt.-nél az utasforgalommal közvetlenül összefüggő munkakörökben (mozdonyvezető, jegyvizsgáló, pénztáros) kötelező a formaruha. A mozdonyvezetők formaruhája is teljes körűen megújult; farmerdzsekit, farmernadrágot és farmer térdnadrágot viselnek a jövőben.

Korszerű alapanyagokból
Korszerű alapanyagokból

Az új formaruha az eddiginél sötétebb, mélykék színű lesz, és új, korszerű alapanyagokból készül: a kabátok lélegző és vízálló alapanyagokkal, ragasztott technológiával, a kosztümök és az ing/blúz alapanyagok lélegzők, könnyen kezelhetők, vasalhatók, házilag is moshatók. A MÁV-sajtóiroda szerint a fazonok modernek, elegáns kivitelűek, megállják helyüket a mai divatban, megfelelnek a kor követelményeinek. A kollekció fazonja megfelelő viselet minden korosztálynak, ez fontos szempont volt a fejlesztéskor is.

Megkülönböztethető a civilektől
Megkülönböztethető a civilektől

Az új formaruhákra fokozatosan állnak át, a kollekció teljes cseréje várhatóan két és fél év alatt zajlik le, 2018. január 1-jétől már csak az új formaruhákat hordhatnák a vasutas dolgozók.

További cikkek a MÁV-ról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top