Aktuális

Budapestet is elérte az özönvíz, áll a BKV

Késő délutánra Budapestet is elérte az ítéletidő-szerű esőzés. A metró beázott, a budai utcákon árvíz hömpölyög, a közlekedés pedig megszűnt.

Aki tegnap még a kibírhatatlan hőséget szidta, annak mára új témával kedveskedett az anyatermészet. Hétfőn késő délutántól egészen hihetetlen intenzitással csapott le fővárosunkra a tartós időjárás-változás hírnökeként megérkező vihar. Több mint egy hónap elmaradt csapadékmennyisége hullott le egy-két óra alatt, ami lényegében megbénította nemcsak a tömegközlekedést, de általában minden városlakót és útvonalat. A BKK internetes honlapja nemes egyszerűséggel összeomlott, de a szájról szájra járó hírekből azért kiderült, hogy leállt többek közt a 4-es, 6-os, a 2-es, a 61-es villamos, a hármas metró, a  Szentendrei HÉV, illetve a budai hegyvidéken több buszjárat is.

Budapestet is elérte az özönvíz, áll a BKV

Kolosy tér – Bécsi út sarok

A dombokról lezúduló víz előtört a csatornákból is, 40 centis árvízzel borítva a hegy lábánál fekvő utcákat, ami számos balesetveszélyes helyzetet teremtett. A sáros lé, ha autókat nem is, de elszabadult kukákból többet is lesodort a Pusztaszeri, illetve Szépvölgyi úton, tovább bonyolítva az elakadt autókat kerülgető közlekedők helyzetét.

A Gábor Áron utcán egy legalább négyzetméteres aszfaltdarab hevert az út közepén – kb. ötven méterrel feljebbről mosta ki a víz. A helyén támadt gödörben autó várta a BKK helyszínelőit, mögötte meg vagy harminc másik, hogy eltakarodjon végre. A Kolosy téren legalább egy robogóst biztosan felborított egy elszabadult kordon. A Mammut bevásárlóközpontok éppen úgy beáztak, mint a Westend alagsora vagy a Nyugati téri aluljáró, néhány napja átadott közértjével együtt, nem beszélve a megújuló Józsefváros büszkeségéről, a Corvin plázáról.

A jelzőlámpák is visszaadták az ipart, erre csak egyetlen példa: a Váci út – Róbert Károly kereszteződésben nemhogy sárgán villogtak volna, de az összes töksötét volt. Az autók meg mentek, ahogy tudtak.

Budapestet is elérte az özönvíz, áll a BKV

Aquaworld a Westend alagsorában

Persze az élet egy ilyen vis maior helyzet után is folytatódik tovább, de borítékolható, hogy az (egyre drágábban számlázott) infrastrukturális beruházások évtizedek óta silányodó minősége miatt egy-egy váratlan esőzés sokszor teremt még hasonló helyzetet számunkra Budapest-szerte.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top