Aktuális

Jönnek az okostelefonos cyberszatírok

Új, aggasztó jelenség ütötte fel a fejét – szerencsére egyelőre csak a londoni metrón. Egy nő váratlanul kapott a telefonjára egy fotót egy ismeretlen férfi péniszéről. Az elkövető valamelyik utastársa volt, aki a telefonja egyik funkcióját használta ki.

A BBC értesülései szerint a 34 éves Lorraine Crighton-Smith az egyik dél-londoni metrójáraton utazott, amikor a telefonja kijelzőjén minden átmenet nélkül megjelent egy ismeretlen férfi pénisze. A nő majdnem elejtette a készüléket a meglepetéstől.

Az esethez az Apple készülékeken használható AirDrop funkciót használta a támadó, ezzel ugyanis az iPhone-tulajdonosok vezeték nélkül oszthatnak meg fotókat egymás között.

A tettes a Bluetooth-hatósugarában bárhol lehet (Fotó: Tumblr.com)
A tettes a Bluetooth hatósugarában bárhol lehet – fotó: Tumblr.com

“Be volt kapcsolva az AirDrop, mert korábban fotókat küldtem egy iPhone-os ismerősömnek – magyarázta a nő a BBC-nek adott nyilatkozatában. – Ezután egyszer csak megjelent a képernyőn egy pénisz, ettől kisebb sokkot kaptam. Természetesen elutasítottam a fogadást, de ezután rögtön megjelent egy másik kép, amiből tudtam, hogy olyasvalaki küldözgeti, aki ott ül a metrón. Zaklatásként éltem meg a dolgot, mivel ezt a nagyon kellemetlen látványt rám erőltették.” A 34 éves nő jelentette az esetet a brit közlekedési rendőrségnek (British Transport Police – BTP). 

Így védekezz cyberszatírok ellen

Az Apple AirDrop funkciójának beállításainál a felhasználó eldöntheti, kitől szeretne ilyen módon tartalmat kapni. Ha a “mindenki” opció van beállítva, akár idegenek is észlelhetik a fogadásra kész készüléket. Az alapbeállítás egyébként a “Contacts only”, vagyis csak olyanok kapcsolódhatnak a készülékünkhöz, akiknek a neve és a száma benne van a telefonkönyvünkben.

Jönnek az okostelefonos cyber-szatírok

A BTP a bejelentés után kampányt indított, hogy a hasonló esetek elszenvedői jelentsék a rendőrségnek az incidenseket. A rendőrség vizsgálódik Crighton-Smith ügyében is, a felderítést azonban nehezíti a tény, hogy a nő elutasította a képek fogadását, jelenleg nincs digitális bizonyíték a kezükben. Gill Murray, a BTP munkatársa elmondta, ez a fajta zaklatási forma teljesen új, korábban még nem találkoztak vele.

Ken Munro, a Pentest Partners cyber-biztonsági cég tanácsadója szerint az lenne a biztonságos megoldás, ha az Apple készülékek 10 perc nyugalmi állapot után automatikusan visszaállítanák az AirDrop küldési beállításait, hogy az idő letelte után ismét csak az ismerősöktől fogadhasson tartalmakat a telefon.

További cikkek szexuális zaklatásról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top