Aktuális

Több pszichológusra lenne szükség a börtönökben az öngyilkosságok megelőzése érdekében

Évente átlagosan hat elítélt követ el öngyilkosságot a magyar börtönökben. Hogy ez ne történhessen meg, több pszichológusra lenne szükség.

Nemzetközi összehasonlításban alacsony szám az évente átlagosan hat fogvatartott öngyilkossága, ugyanakkor több pszichológus alkalmazásával még ezt is csökkenteni lehetne.

Cél a nulla öngyilkosság lehet

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán az mno.hu megkeresésére elmondták, a kevesebb helyett a nullát tekintenék igazi sikernek, elvégre a szervezetnek egyszerre feladata a bűnözők elkülönítése, megóvása, fejlesztése és a társadalomba való visszailleszkedésének elősegítése.

Sok az öngyilkosság, több pszichológusra lenne szükség a börtönökben

Öngyilkossági szándékról akkor beszélhetünk, amikor az elítéltek végső elkeseredésükben csak az életük eldobásában látják a megoldást a problémájukra. A szándék kialakulásában főszerepet játszhat a családi kapcsolatokban beállt változás, az elkövetett bűncselekmény miatt érzett lelkiismeret-furdalás vagy a bíróság által kiszabott ítélet beláthatatlan hossza. Az öngyilkossági szándékra utaló jeleket sokkal nehezebb észrevenni, mert a fogvatartott igyekszik titkolni a környezetében lévők előtt.

Figyelemmel kísérik az öngyilkossági hajlam jeleit

A börtönökben dolgozó felügyelők és reintegrációs tisztek kiemelt figyelemmel követik az olyan fogvatartottak mindennapjait, akiknél az öngyilkossági hajlam legapróbb jelét látják, lelki állapotukat rendszeresen vizsgálják. A megelőzés érdekében minden fegyintézetben állandó egészségügyi szolgálat és börtönpszichológus nyújt segítséget a fogvatartottaknak.

Ahhoz, hogy az öngyilkosok számát a börtönökben csökkenteni lehessen, a Magyar Helsinki Bizottság rendészeti programjának vezetője szerint több nevelőre és pszichológusra lenne szükség.

További börtön, öngyilkoság témájú cikk az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top