Aktuális

Perszeidák: innen nézd a csillaghullást!

Az augusztus 12-éről 13-ára virradó éjjel a Perszeidák éjszakája lesz, amikor az égbolton gyönyörködhetünk ebben a különleges meteorrajban. Nem mindegy azonban, hogy honnan nézzük az eget.

A sűrű hullást produkáló meteorraj sok apró porszemcséből áll, amelyek nagy sebességük miatt a földi légkörbe érve elégnek. Megfigyelésükhöz nincs szükség különleges eszközökre, távcsőre, elég a két szép szemünk, hogy lássuk teljes pompájukban. Csak sajnos ezt a város közepéről nem tehetjük meg, ugyanis a szmog és a nagy fényszennyezés miatt alig látni valamit a csillagokból.

A Magyar Csillagászati Egyesület kérdésünkre elmondta:

“Nyílt területek, parkok a legjobb helyszínek, és természetesen kerülni kell a közvilágítást, mert a fényforrások nagyon zavarják a megfigyelést.”

Olyan helyszínről érdemes tehát megnézni a meteorrajt, ahol minél sötétebb az ég, és a lehető legjobb a körpanoráma. Ha ez megvan, már csak jó időre van szükség, és akkor óránként akár 15-20 meteor is észlelhető. Nem pont a fejünk feletti eget (zenit) kell kémlelni, hanem a zenit és a horizont között félúton koncentráljunk az égboltra. A tapasztalt csillagászok azt javasolják, hogy készüljünk hálózsákkal, pokrócokkal, hogy fekve tudjuk nézni a hullást, sokkal nagyobb területet láthatunk így majd. A Perszeidák egész éjjel láthatóak lesznek, de a legjobban éjfél után, a hajnali órákban észlelhetők.

5 budapesti helyszín, ahonnan jól látható a csillaghullás

A MCSE következő helyszíneket javasolta a meteorraj megfigyelésére Budapestről:

  • Normafa, Anna-rét
  • Gellért-hegy: Jubileumi park környéke
  • Margitsziget: Nagyrét
  • Sziget-fesztivál: Sziget-csúcs
  • Városliget: Király-domb

De aki teheti, menjen kifelé a városból, mert az igazi élményt távolabb tapasztalhatja meg:

“Igazából Budapest egyáltalán nem jó meteorozásra, aki sokat akar látni, minél távolabb meneküljön, valami jó sötét helyre, 30-40 km-re a fővárostól. Egy nagyságrenddel több meteort fog látni.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top