Aktuális

Sor kerülhet a műtétre – csak egy másik kórházban

Több ezer várólistás beteget értesítettek az elmúlt hetekben, hogy műtétjükre hamarosan sor kerülhet, csak épp egy másik kórházban. A várólisták jelentősen csökkennek, ha a betegek átjelentkeznek más intézményekbe.

Több ezer várólistás beteg kapott levelet az elmúlt néhány hétben kórházától, hogy amennyiben vállalja, még ebben az évben, akár heteken belül sor kerülhet a műtétjére – csak egy másik kórházban. Sokan éltek a lehetőséggel, körülbelül 2300 operációt már el is végeztek a feladatra jelentkező több tucat kórházban, a várólisták ezzel jelentősen csökkentek. A helyzet jelenleg ugyanis az, hogy vannak olyan kórházak, amelyek maguk keresik a műtétre váró betegeket.

Sor kerülhet a műtétre - csak egy másik kórházban

A várólista-csökkentésben extra beavatkozásokat vállaló intézmények listáját és elérhetőségét az Országos Egészségbiztosítási Pénztár közzétette a honlapján, így a betegek maguk is választhatnak intézményt. Ebben a programban a gyorsabb beavatkozás lehetőségéért olykor a lakóhelytől távolabbra lévő kórházakba kell befeküdni – olvasható a NOL.hu-n.

Az értesítők megküldését követően a betegek 37 százaléka vállalta az azonnali műtétet, 7 százalékuk ragaszkodott eredeti műtéti időpontjához, 9 százalékuk további halasztást kért, 30 százalékuk pedig úgy döntött, mégsem kéri az ellátást, míg minden tizedik beteget el sem értek az intézményben nyilvántartott lakcímen. Az elmúlt évben a kormány egymilliárd forintot biztosított a várólisták rövidítésére, ebből 1400-1500 műtétre futotta. Az OEP erre az évre ötmilliárd forintot kapott a várólisták csökkentésére. Ez a keret 12-13 ezer műtét elvégzésére elegendő, így a jelenlegi mintegy 40-45 ezer fős várólistán év végéig jelentősen csökkenhet a létszám.

További cikkek várólista témában az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top