Aktuális

Melegek a hadseregben

Az Egyesült Államokban 2010 óta szolgálhatnak olyan fiatalok, akik nyíltan vállalják homoszexualitásukat. Az oroszoknál a "nemi identitásra utaló jeleket" kutatják a besorozás előtt álló fiataloknál... Amikor egy katona ismerősömről kiderült, hogy meleg, különböző kérdéseket szegeztem neki, csak hogy képbe kerülhessek a magyar honvédségben lévő állapotokról.

Habár az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága csak nemrég legalizálta az azonos neműek házasságát az ország minden államában, az amerikai hadtestbe már 2010 óta jelentkezhetnek olyan fiatalok, akik nyíltan vállalják homoszexuális identitásukat. Az esélyegyenlőségért folytatott küzdelem mostanában jut arra a szintre, hogy az USA hadseregében a közeljövőben akár transzneműek is szolgálhatnak. Erre vonatkozóan a Pentagonban hamarosan megszülethet a döntés.

Az atomfegyvere miatt világviszonylatban szintén jelentős izraeli hadsereg már 1993-ban megtiltotta a homoszexuálisok diszkriminációját. Ezzel egyike lett azoknak a nemzeti hadseregeknek, ahol a katona nyíltan vállalhatja másságát. Izrael számára alapvető létkérdés, hogy katonasága minél nagyobb létszámú, minél elfogadóbb és minél egységesebb legyen.

Melegek a hadseregben

Jobb, ha menekülsz

Az egyik legbefolyásosabb muszlim állam, Irán korábbi miniszterelnöke kijelentette, országában nincsenek melegek és leszbikusok. Ezt a megállapítást számos olyan, Nyugatra menekült iráni cáfolja, akik azért voltak kénytelenek elhagyni hazájukat a katonai szolgálat elől menekülve, mert nem akarták, hogy társadalmuk megbélyegezze őket. Az iráni hadsereg ugyanis nem tolerálja a melegeket. Amint egy katonáról kiderül, hogy saját neméhez vonzódik, addig érik folyamatos atrocitások, amíg el nem hagyja a sereget. A kilépést azzal könnyítik, hogy a homoszexuális sorkötelezetteknek eleve mentességet ajánlanak fel, ami viszont lemoshatatlan stigmaként marad rajtuk életük végéig.

Az egyik legnagyobb hadsereget Oroszország tartja fenn, és hagyományosan konzervatív, ortodox álláspontot képvisel. Ezért az orosz hivatalok különféle eszközökkel igyekeznek megelőzni, hogy az orosz katonák közé meleg fiatalok kerüljenek. Sorozáskor nem csak privát szférát sértő kérdéseket tesznek fel korábbi szexuális tapasztalataikról és arról, van-e barátnőjük, hanem az újonc nemi szervét, fenekét és testfelületét is megvizsgálják, a nemi identitásra utaló jelek után kutatva, legyen az egy egyszerű tetoválás. Egészen elképesztő.

Melegek a hadseregben

Magyarország félúton

A rövid kitekintés után felmerül a kérdés, hazánkban milyen álláspontot képvisel a honvédelem, és lehetőséget biztosít-e a katonai szolgálatra azoknak, akik a homoszexualitásukat felvállalják. Ismerősöm esete arra utal, a helyzet korántsem egyértelmű, hisz a meleg és leszbikus katonák továbbra is tartanak a megkülönböztetéstől, ezért jobbnak látják titokban tartani nemi identitásukat. Pedig a minisztérium sajtóosztálya szerint “a homoszexualitás nem korlátozó tényező a honvédségnél, tekintve, hogy a WHO, azaz a nemzetközi egészségügyi világszervezet sem tekinti betegségnek”. A honvédek alkalmasságról szóló HM-rendelet kizárólag az alkalmatlanságra állít fel korlátozásokat, amelyek között a homoszexualitás nem szerepel. Azaz azt sem mondja ki, hogy a másságukat vállalók nem lehetnek honvédek, de azt sem fogalmazza meg, hogy minden további megkülönböztetés nélkül lehetnek. A honvédelmi tárca sajtóosztálya arra is kitér, hogy szolgálatra jelentkezéskor egyáltalán nem vizsgálják a nemi identitást, csakis a fizikai testi egészséget (pl. fogazat, izomzat) és a pszichológiai alkalmasságot (pl. kiegyensúlyozottság, kóros szenvedélyektől való mentesség). Arra a kérdésre pedig, hogy történnek-e atrocitások a másságukat felvállalók ellen, illetve előfordulnak-e diszkriminatív intézkedések, a sajtóosztály röviden annyit közölt, a honvédelmi tárcának semmi ilyesmiről nincs tudomása.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top