Aktuális

Telefont tölteni tilos – 8 elképesztő munkahelyi szabály

Tilos az otthonról hozott szendvics, nem lehet telefont tölteni a munkahelyen, pisilni pedig csak engedéllyel szabad. Nem, ezeket a hülye szabályokat nem Észak-Koreában hozták, hanem Európában, Ausztráliában, Amerikában és nálunk, Magyarországon is.

Magyarországról jelentjük:

1. Cipők

Egy hazai egyetem öltözködésre vonatkozó szabályában az áll, hogy tilos a túl magas cipősarok. “A cipő legyen visszafogott színvilágú, a farmernadrág sötét színű!” – szól az ukáz  (nem a kaposvári egyetemről van szó). A rendelet egyébként a férfiakra is kitér. “Ha ülés közben kilátszik a zokni, akkor annak színe mindenképpen harmonizáljon a nadrágéval! Sötét nadrághoz világos cipő, világos ruhához sötét cipő nem illendő és kerülendő.”

A képszerkesztőnk nem
A képszerkesztőnk nem “harmonizál”

2. Enni csak…

a kijelölt időben lehet, egész pontosan 12.00-12.30 között. Mellesleg szigorúan csak az étkezőben, de ez már igazán részletkérdés ahhoz képest, hogy mi van, ha délben nem vagy éhes? (Számítógép előtt még a hideg élelem fogyasztása is tilos, például édesség, gyümölcs. És nem, nem azért, mert az ügyfelek előtt kínos. Nincsenek ügyfelek, csak kollégák és management.)

Totálisan rossz! 12:30 után, a számítógépnél ebédel kolléganőnk.
Totálisan rossz! 12:30 után, a számítógépnél ebédel kolléganőnk.

3. Pisilni csak…

engedéllyel?! Az egyik hazai áruházban ez csak így működik. Ezért egyébként hatalmas bírságot fizetett az érintett cég.

Kiengedjük?
Kiengedjük?

4. Az otthonról hozott ennivaló

nemes egyszerűséggel tiltólistára került a Magyar Nemzeti Banknál. Nincs több teakonyha, nincs mikró, nincs kávéfőző, a dolgozók mindent kizárólag a büfékben vásárolhatnak meg, ehhez havonta 14 000 forint cafeteriát kapnak. A büféket egyébként a MNB által alapított cég üzemelteti. (A banknak pedig több mint 1000 alkalmazottja van.) A jegybank a hvg.hu kérdéseire elismerte a teakonyhák bezárását. A magyarázat így szól: “a munkavégzési helyek környezetében található további étkezési lehetőségeket is figyelembe véve indokolatlanná vált a jegybank épületében található nagyszámú, ételek melegítésére és fogyasztására szolgáló teakonyha fenntartása, ide értve a vezetői teakonyhákat is, így e helyiségek funkciója 2015. június 1-jétől megváltozott”.

Otthonról hozott ebéd, nasi, és gyümölcs. Nem a jegybanknál fotóztuk.
Otthonról hozott ebéd, nasi és gyümölcs. Nem a jegybanknál fotóztuk.

A “romlott nyugat” sem jobb:

5. Ne firkálj!

Egy ausztrál vasúti cég főnöke azzal próbálta csökkenteni a hiányt, hogy bevezette az egy asztalon egy toll szabályt.

EGY!
EGY!

6. Kezet is mostál?

Egy brit húsüzemben levonták a fizetésekből a mosdó használatát.

Eszter kolléganőnk, ha brit húsüzemben dolgozna fizethetne.
Eszter kolléganőnk, ha brit húsüzemben dolgozna, fizethetne.

7. Igyál limonádét!

Egy kórház úgy próbált spórolni a hatalmas áramszámlán, hogy megtiltotta dolgozóinak az elektromos vízmelegítő használatát.

Telefont tölteni TILOS - 8 elképesztő munkahelyi szabály
Tök szerencsések vagyunk, mert nálunk működik!

8. A spórolás jegyében 2.0

Szintén a spórolás miatt az egyik angliai rendőrőrsön megtiltották, hogy az ott dolgozók munkaidőben töltsék fel a telefonjukat.

Judit kolléganőnk nem dolgozhatna annál az angol rendőrségnél
Judit kolléganőnk nem dolgozhatna azon az angol rendőrőrsön

De most tényleg, nem lehetne így?

Ehhez képest betiltott mindenfajta morgolódást egy német cég, hogy jobb legyen a hangulat és nagyobb legyen a hatékonyság, a Google-nél és a Prezinél a dolgozók ingyen kapják az ebédet és a rágcsálnivalót, a franciáknál pedig 18.00 után tilos munkahelyi e-mailekre válaszolni.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top