Aktuális

6 éve bevezették az ingyenes fogamzásgátlást. Ez lett az eredménye…

Colorado állam most már biztosan a pokol valamelyik kénköves bugyrában fog porrá égni, miután az elsők között legalizálták a marihuánát és az egyneműek házasságát. Mindennek a tetejébe hat évvel ezelőtt ingyenesen kezdték osztani a fogamzásgátlót, főleg a szegényeknek és a tiniknek. Most értékelték ki az eredményeket – nem kell hozzá sok kommentár…

A fenti hangulatkeltés után ki kell ábrándítanunk azokat, akik Coloradót újkori Szodomaként képzelik el, ahol drogos terhes tinik menekülnek a házas melegek hordái elől: a Coloradói Közegészségügyi és Környezetvédelmi Hivatal (Colorado Department of Public Health and Environment) szerint a program eredményeként 2009 és 2013 között a tinédzserkori terhességek száma 40 százalékkal, az abortuszoké 42 százalékkal csökkent a 25 évnél fiatalabb hajadonok, illetve az alacsonyabb jövedelműek között.

“A korcsoportok elemzésével foglalkozó kollégám bejött az irodába egy grafikonnal, és azt mondta: »ezt nézzétek meg, ilyesmit még nem láttunk korábban!« – nyilatkozta a New York Timesnak Greta Klingler, a közegészségügyi hivatal családtervezési igazgatója. – A számok meredeken zuhanni kezdtek.”

40 százalékkal kevesebb hasonló eset történt Coloradóban, az elmúlt hat év során
40 százalékkal kevesebb hasonló eset történt Coloradóban az elmúlt hat év során

A statisztikák elemzéséből kiderül, hogy 2009-ig az első szülések mintegy fele az amerikai állam legszegényebb környékein élő nőket érintette, akik jellemzően 21 éves koruk betöltése előtt szültek. 2014-re az első szülések 50 százaléka már a 24. életév betöltése után történt. A program pártolói szerint ez lehetőséget nyújt a fiatal nőknek arra, hogy befejezzék tanulmányaikat és munkába álljanak.

“Ha csökkenteni akarjuk a szegénységet, a legegyszerűbb, leggyorsabb és legolcsóbb lehetőség, ha elérjük, hogy az emberek akkor vállaljanak gyereket, amikor ténylegesen szeretnék is” – tette hozzá Isabel Sawhill, a Brookings Institute független kutatóintézet közgazdásza. Sawhill a 2014-ben megjelent Generation Unbound: Drifting Into Sex and Parenthood Without Marriage című könyvében úgy fogalmaz: “Az egyenlőtlenségek főként az egyedülálló szülőket érintik, a hosszú távú fogamzásgátlás pedig a legjobb módszer ennek megakadályozására.” Az Egyesült Államokban egyébként az évi 6,6 millió terhesség mintegy fele nem tervezetten következik be.

Mindeközben Magyarországon

A magyar statisztikák szomorú kontrasztot mutatnak a coloradóiakkal: az Eurostat felmérése szerint Magyarországon az összes szülés 11 százalékánál az anya még tinédzser. 2014-ben például mintegy tízezer tinilány szült gyereket, feltehetőleg többségük nem volt tervezett baba.

A magyar kormány – végtelen bölcsességről tanúbizonyságot téve – idén januárban, szembemenve az Európai Bizottság rendelkezéseivel, vénykötelessé tette a sürgősségi, esemény után 72 órán belül alkalmazható fogamzásgátlót, azért mert csak betegbiztonsági szempontokra hivatkozva. Ebből kiindulva feltételezzük, hogy az idei statisztika még a tavalyinál is gyászosabb lesz. Addig pedig álmodozva tekintünk Colorado irányába, ahol az értelmes emberek által kidolgozott programnak köszönhetően egy picit szebb a világ. De legalábbis kevesebb a tinédzserkori terhességek száma. Zárásként még egyszer: 40 százalékkal kevesebb. Ez a 2014-es magyar statisztika szerint 4000 tinédzsert jelentene, akinek nem kellett volna megszülnie a nem tervezett gyereket.

További cikkek a nem kívánt terhességről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top