Aktuális

Vörösbe borult az egész ország

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki az országra a tartós hőség miatt. Az erős UV-B sugárzás miatt akár 10 perc alatt leéghetsz a napon.

Az OMSZ tájékoztatása szerint a napi középhőmérséklet várhatóan több helyen eléri a 27-28 Celsius-fokot. Az előrejelzés szerint hétfőn igazi kánikulára, többnyire derült vagy gyengén felhős, száraz időre számíthatunk.

Hőségriadó szerdáig az egész országban

Forróság várható

Délutántól a Dunántúl északi részén és néhol az Északi-középhegységben megjelenhetnek felhők, ezeken a helyeken egy-egy zápor, zivatar is kialakulhat. Több helyen megélénkül a szél, a Fertő-tó környékén néhol erős széllökésre is számítani lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 33–38 fok között alakul. Késő estére 22–29 fok közé csökken a levegő hőmérséklete. Igazi forróságra kell számítani az elkövetkező napokban.

Hőségriadó szerdáig az egész országban

Erős UV-B, 10 perc alatt leéghetsz

Az UV-B sugárzás átlagértéke nagyon magas lehet, maximuma akár az extrém szintet jelző 8-as értéket is elérheti, ami azt jelenti, hogy a napon akár 10-15 perc alatt leéghetsz, ha nem kened le magad.

A tartós kánikula miatt az országos tiszti főorvos szerda éjfélig az általa elrendelhető legmagasabb fokozatú hőségriadót rendelte el. Ez akkor lép életbe, ha várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.

További kánikula, hőségriadó témájú cikkek az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top