Aktuális

Vigyázz, új módszerrel próbálják lenyúlni a pénzed!

Új csalási technológiára figyelmeztetnek a brit bankok. A módszer valószínűleg hamarosan Magyarországon is elterjed...

A módszer lényege, hogy figyelmeztető SMS üzenetet kapunk látszólag a bankunktól. E szerint veszélyben van a pénzünk például, mert illetéktelenek hozzáfértek a bankszámlánkhoz. Azt ígérik, hogy hamarosan felveszik velünk a kapcsolatot, hogy megtegyük a szükséges lépéseket. Ez így is történik, néhány perc múlva felhívnak telefonon, és elkérik a személyes adatainkat, köztük a bankkártyaszámot és a PIN kódot, valamint a netbank felhasználónevünket és jelszavunkat is – írja a penzcentrum.hu.

Ezzel megszerezték az összes olyan adatot, ami ahhoz szükséges, hogy hozzáférjenek a pénzünkhöz.

A helyzetet nehezíti, hogy a csalók már olyan üzeneteket is tudnak küldeni, ami feladóként a bank nevét írja ki – így pedig az ügyfél telefonján a bankjától korábban kapott üzenetek közé kerül be.

Hogyan védekezhetünk? Elég, ha egy dolgot jól megjegyzünk, a bank soha sem kéri el a PIN kódunkat, emellett egyébkét hasonló jellegű figyelmeztetést sem küld SMS-ben.Ha esetleg mégis visszahívást kérnek, ne a megadott számot, hanem a bank központi telefonszámát tárcsázzuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top