Aktuális

Friss: VI. Fülöp spanyol király minden rangjától megfosztotta a húgát

Elege lett VI. Fülöp spanyol királynak a nővére, Krisztina hercegnő adó- és sikkasztási pere körüli botrányokból, és megvonta tőle a hercegnői címet, ezzel pedig teljesen kizárta őt a Bourbon dinasztiából.

Krisztina infánsnő és férje, Inaki Urdangarin, korábban a királyi család egyik legnépszerűbb tagjai voltak. A magas, sármos férfi, a kétszeres olimpiai bronzérmes spanyol kézilabda-válogatott tagja 1996-ban az atlantai olimpián találkozott a nála három évvel idősebb hercegnővel. Egy évvel később házasodtak össze Barcelonában, és Palma de Mallorca hercegi címét kapták meg.

Ezt a rangot vonta most vissza Krisztinától és férjétől a VI. Fülöp spanyol király – jelentette be csütörtökön a királyi udvar. A címek adományozásáról és visszavonásáról amúgy csak és kizárólag a király dönthet. VI. Fülöp maga hívta fel szerda este a hírrel a nővérét ezzel a “születésnapi ajándékkal”, Krisztina ugyanis szombaton lesz 50 éves!

  • A négygyermekes pár többé nem számít Palma de Mallorca hercegének és hercegnőjének. A férfi egyszerűen Inaki Urdangarin lesz, Krisztina viszont továbbra is hercegnő marad – mivel ő születési jogán királyi hercegnő, így ezt a rangot nem veheti el tőle senki sem!
  • Megvonják tőlük a mára már amúgy is minimálisra csökkentett állami apanázst.
  • Továbbra sem jelenhetnek meg a királyi család hivatalos eseményein.
  • Nem képviselhetik egyetlen rendezvényen sem a dinasztiát vagy az országot.

Inaki 2000-ben intett búcsút a sportnak, és 2003-ban vette át a Noós Intézet vezetését, amely sportrendezvények szervezése mellett szponzorokat hozott össze tartományi és önkormányzati vezetőkkel. A nonprofit alapítványnak jól ment: a következő években többmilliós bevételre tettek szert, jórészt közpénzekből és a spanyol lapok szerint erősen túlárazott megbízásokból. A rendőrség azt is gyanítja, hogy hamis számlákat gyártottak, és a férfi saját zsebre is dolgozott. Az akkori király, I. János Károly száműzte a vejét minden hivatalos és családi rendezvényről. Senki sem értette, hogy Inakinak miért volt szüksége a dugipénzekre, hiszen az államtól kapott pénzből kényelmesen megélhetett volna.

Friss: VI. Fülöp spanyol király minden rangjától megfosztotta a húgát
VI. Fülöp és felesége, Letícia, Elena infánsnő, Krisztina hercegnő és férje

A sikkasztási ügyet már hosszú ideje vizsgálják, a botrány pedig válságba sodorta a monarchiát, ez is közrejátszott abban, hogy I. János Károly 2014-ből lemondott a trónról. Igaz, azóta a monarchia népszerűsége folyamatosan emelkedik. Közben Krisztina ellen is megindult a vizsgálat, hogy mennyit tudhatott férje ügyeiről; a vád és a spanyol média szerint tisztában kellett lennie azzal, miből emelkedett a bevételük. Ő az ügyvédjén keresztül azzal védekezik, hogy semmit nem tudott róla, és – egyelőre – nem sikerült bebizonyítani, hogy neki is köze lenne a sikkasztási ügyhöz.

Friss: VI. Fülöp spanyol király minden rangjától megfosztotta a húgát
VI. Fülöp az eskütétele után

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top