Aktuális

Ötezer forintot ad az ELMŰ, ha nincs áram

A hétfői vihar miatt Budapest bizonyos részein még mindig nincsen áram. Ha az áramkimaradás ideje több mint huszonnégy óra, az Elektromos Művek ötezer forintos kártérítést ad.

Emberemlékezet óta nem zúdult még annyi eső egyszerre Budapestre, mint amennyi hétfőn este. A csatornarendszer nem tudott ennyi vizet elvezetni, így Budán átmenetileg, Pesten viszont több napig tartó szükséghelyzet alakult ki – mondta el Boross Norbert, az Elmű szóvivője, aki szerint tudomásul kell venni, hogy még egy ekkora város sem lehet felkészülve ilyen típusú katasztrófahelyzetre.

A pesti oldalon a homokba leszivárgó eső még napokig akadályozza a házak pincéjébe telepített transzformátorok üzemeltetését, még szerencse, hogy azok vízzel érintkezve automatikusan leoldanak. Amíg viszont vízzel érintkeznek, addig működni sem fognak, ráadásul a szivattyúzás sem jelent mindenhol megoldást hiszen például a Nagykörút, amelynek környékén a legtöbb áramszünet van, egy Duna-holtág helyén épült, így oda magától is összegyűlik a talajvíz. Ahol megszűnik a vízveszély, ott egy-két órán belül visszaadják az áramot.

Ötezer forintot ad az ELMŰ, ha nincs áram

Hétfő este gyakori látvány volt az elakadt autó is MTI – Szigetváry Zsolt

Közvetlenül a vihar után 45 ezer otthonban lépett fel hosszabb-rövidebb áramszünet. Szerda délre már csak ezer lakás maradt villany nélkül elsősorban a VI. és VII. kerületben, de a V. VIII. és XIII. kerület Nagykörút környéki részein is. Ráadásul a trafók elhelyezésétől függően a helyzet házanként változó.

Az áram nélkül maradt közlekedési lámpák több fő csomópontban is káoszt okoztak, a Blaha Lujza téren például napok óta rendőr irányítja a forgalmat.

Boross Norbert Elmű-szóvivő az Indexnek elmondta, hogy azok, akiknél 24 óránál tovább szünetel a szolgáltatás, 5000 forintos kártérítést kapnak, amit bankszámlára utal a szolgáltató, vagy a postán lesz átvehető. Az Elmű saját adatai alapján osztja majd a pénzt.  Az olyan járulékos károkért, mint az áramingadozásból származó meghibásodás, nem az ELMŰ, hanem az ELMŰ Hálózati Kft. áll jót.

 

További cikkeink a viharról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top