Aktuális

Jó, ha tudod: az óvodás nem lehet politikai eszköz!

Kormányablak-átadáson éneklő csöppségek? Képviselő szülinapján fellépő középsősök? Nemcsak a jóérzést sértik, hanem a törvényt is.

Szinte minden számottevő politikai csoport politikai eszközként használja fel az óvodásokat – írja a nol.hu. Az Eötvös Károly Intézet (EKINT) hivatalos állásfoglalása szerint a köznevelési törvényt, az alaptörvényt, a jogállami elveket és a jóérzést is sérti, ha politikusok a saját népszerűségük növelésére használnak fel óvodásokat.

Az EKINT korábban kutatást végzett, kérdéseket tett fel az óvodáknak és a politikusoknak, s arra voltak kíváncsiak, hogy a nevelést (mint az óvoda elsődleges feladatát) miképpen szolgálta a pártpolitikai eseményeken való részvétel, illetve hogy az óvodások szülei tudtak-e a gyerekek szerepléséről, fényképezéséről, és hozzájárultak-e. Több válaszból az derült ki, hogy az óvodák vezetői meg sem értették a problémát.

Fontos tudni: a köznevelési törvény értelmében a pártpolitikai tevékenység azon idő alatt, amíg az intézmény a gyerekek felügyeletét ellátja, mindenki számára tilos. Az óvodások pártpolitikai célokra való felhasználása semmilyen körülmények között nem engedhető meg – ehhez még szülői hozzájárulás sem kérhető.

Az óvoda ugyanis kényszerközösség, ahonnan a gyereket nem vagy csak nehezen lehet átvinni egy másik intézménybe. Különösen igaz ez a kisebb településekre. Ha pedig egy szülő nem egyezik bele a gyerek politikai jellegű szerepeltetésébe, akkor az akár poltikai állásfoglalásnak is tekinthető. Ennek pedig nyilván kevesen szeretnék kitenni  magukat. Szerencsére nem is kell.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top