Aktuális

A rendőrség is nyomoz a pannonhalmi tanár ellen

A Pannonhalmi Főapátság belső vizsgálatot, a Győri Rendőrkapitányság pedig kivizsgálást rendelt el egy szerzetes ellen, kiskorúak veszélyeztetése miatt. A nevelő több mint tíz évvel ezelőtt több diákját testileg és lelkileg is kihasználta.

Bár az ország egyik legnevesebb középiskolájában történtek belső vizsgálatáról még nem derültek ki részletek, a Nők Lapja szerdán megjelent számában Várszegi Asztrik főapát így nyilatkozott: “Tavaly október végén megkeresett néhány korábbi diákunk, akik több mint egy évtizeddel ezelőtt jártak hozzánk, és elmesélték, hogy az egyik akkori tanáruk és kollégiumi prefektusuk, bencés rendtársunk elfogadhatatlanul viselkedett velük. Mondtam is nekik, hogy fiúk, ez nagyon súlyos vád, amire nekem mindenképpen lépnem kell valamit, mire ők azt felelték, hogy sem a gimnáziumnak, sem a rendnek nem akarnak ártani, a történetük ezért nem is nyilvános, egyetlen céljuk, hogy ilyesmi a jövőben ne fordulhasson elő. Én november 4-én fel is állítottam egy vizsgálóbizottságot. (…) A vád alá vett egykori nevelőtanárt munkakörei alól felmentettem, összes korábbi diákját pedig megpróbáltuk utolérni. Végül több mint 60 diákkal sikerült elbeszélgetnünk, és további sértettekre is fény derült.”

Az interjúban azt is elmondta, hogy a nevelőtanár kétféle módon bántalmazta a rábízott diákokat: pszichésen, mivel rendkívül szoros kapcsolatra törekedett az érzelmileg kiszolgáltatott fiúkkal, illetve “a diákok testi intimitásának megsértésével”, ami a főapát szavai szerint “illetlen érintésekben” nyilvánult meg.  Hogy ez pontosan mit takar, arra nem tért ki az interjúban. Az érintettek nem beszéltek az őket ért traumákról, gyerekként nem, csak felnőtt férfiként értették meg, mi történt velük sok évvel korábban. Több áldozat abban a hitben élt, hogy mindez csak vele történik, illetve úgy gondolta, hogy ami történik, az “a kollégiumi élet velejárója, egymással nem”. A VS.hu-nak az apátság egy névtelenséget kérő forrása úgy nyilatkozott, hogy az érintettek nem kívánnak feljelentést tenni.

Az apátság honlapján fent van a bizottság minden elérhetősége, arra kérnek mindenkit, akinek további visszaélésekről lenne tudomása, jelezze!  A Vatikánt tájékoztatták a történtekről.

Még több cikk a témában!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top