Aktuális

Lottó: 5 érdekesség, amit biztosan nem tudtál az ötös lottóról

Tudod, honnan ered a lottózás szenvedélye? Hogyan alakult ki és indult hódító útjára az ötös lottó? Milyen összegű minden idők legnagyobb hazai nyereménye? 5 olyan érdekességet is megosztunk, amit eddig nem tudtál.

Minden idők egyik legnagyobb nyereményét sorsolják szombaton. Ha téged is elkapott a lottóláz, akkor biztosan érdekel néhány olyan dolog, amit eddig erről a játékról egészen biztosan nem tudtál.

1. Brügge városában lottóztak először

Az európai lottózás története egészen az 1444-es évig nyúlik vissza. Az akkori flandriai városban, Brüggében lottóztak először, legalábbis az első feljegyzések tanúsága szerint. Huszonhárom évvel később Münchenben tárgysorsjátékot rendeztek, amit az 1468-ban Ulm városában kiírt sorsjáték és az 1470-es augusburgi sorsolás követett. A szelvények eladásából befolyt összegekből tárgyakat vásároltak, melyeket kisorsoltak.

5 érdekesség, amit biztosan nem tudtál a lottóról

2. Az első pénznyeremények és a lottó

A tárgysorsjátékok egy idő után veszítettek népszerűségükből, mert az emberek többsége olyan tárgyat nyert, amire semmi szüksége nem volt. Fogadásból pénzt először Firenzében nyertek 1530-ban, a város példáját villámgyorsan követte Velence és Genova is. Fogadni a “parlamenti jelöltekre” lehetett, aki eltalálta, ki kapja a legtöbb szavazatot, többszörösét nyerhette “befektetett” pénzének. Mivel a játékos annak a jelöltnek szorított a leginkább, akire a voksát, vagyis a pénzét adta, annak sikere esetén részesedett a nyereményből. A lottó neve innen ered, hiszen az olasz “lotto”, magyarul “részesedést” jelent.

5 érdekesség, amit biztosan nem tudtál a lottóról

3. Előbb 120, majd 90 jelöltből 5 kiválasztása

A genovai köztársaságot kormányzó nagytanács tagjainak köre évente változott, mert öten mindenkor kiváltak. Helyükre eleinte 120, később 90 jelölt közül öt új tagot sorsoltak. A helyi polgárok óriási érdeklődéssel várták az ünnepélyes keretek között megtartott sorsolásokat. Házról házra járva kínáltak fogadási lehetőséget, vajon ki lesz a szerencsés 5, akinek nevét a 90 jelölt közül kihúzzák az urnából. Aki több új tanácstag nevét is eltalálta, kockáztatott pénzének többszörösét nyerhette. Így alakult ki a lottó rendszere, amely lényegében a mai napig változatlan maradt. Akik a genovai számsorsjátékot követik, 90 szám közül 5-öt húznak, de a 6/49-es, 7/35-ös, 6/45-ös lottójátékok is innen gyökereznek.

5 érdekesség, amit biztosan nem tudtál a lottóról

4. Az első lottósorsolás Magyarországon

Itthon a 16. században tűnt fel az első sorsjátékok, melyeket leginkább vásárokon, búcsúkon játszottak. Az ötös lottót 1763-ban vezették be először, amely az osztrák állami lottó koncessziójaként jelent meg, amit akkoriban még leginkább “lutrinak” neveztek. A második világháború után átmenetileg megszüntették a játékot, mígnem 1957. március 7-én megtarthatták az első sorsolást.

5 érdekesség, amit biztosan nem tudtál a lottóról

5. Az eddig legnagyobb összegű nyeremény

Az ötös lottó történetének eddigi legnagyobb összegű nyereményét, 5 092 890 758 forintot egyetlen szelvénnyel nyerték meg 2003. november 29-én.

További cikkek ötös lottó témában az NLC-n:

Forrás: Szerencsejáték.hu Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top