Aktuális

Adóbevallás: ezek a tipikus hibák!

Alig egy hét van még az adóbevallásod elkészítésére, a határidő május 20-a éjfél. A NAV segítségével összeszedtük, milyen hibák szoktak becsúszni a bevallás kitöltésekor.

Eddig 1,7 millió adóbevallás érkezett meg az adóhatósághoz, miközben a NAV idén is közel 4,5 milliót vár – közölte az MTI. Ha Te is az utolsó pillanatban, kapkodva készíted el a bevallásod, jó tudnod, melyek a leggyakoribb hibák:

  • hiányzik az aláírás

  • a főlapon téves a helyesbítés, önellenőrzés jelölése

  • nincs adószám a bevalláson (adószámos magánszemélyek esetén is kötelező kitölteni)

  • visszaigényelhető adót tartalmazó bevallás esetén nincs feltüntetve sem a bankszámlaszám, sem az utalási cím

  • hiányoznak a vállalkozói mellékletek, jellemzően a tevékenységüket év közben megszüntető egyéni vállalkozóknál

  • nem jól számolják ki az adózók a családi kedvezmény keretösszegét

  • nem vagy nem megfelelően töltik ki az eltartottakra vonatkozó lapot

  • a 2014-ben megszületett gyermek esetén nem töltik ki a várandósságról szóló nyilatkozatot

  • a kifizető által levont adóelőleg helyett az adózó által befizetett adóelőleg szerepel

  • üres a bevallás (a “söralátét-bevallás” nyomtatványánál tipikus hiba)

Családi kedvezmény: erre figyelj!

További buktatót jelent, ha téged is érint a családi kedvezmény. Ha ugyanis valaki év közben jogosulatlanul vette igénybe a családi kedvezményt, vagy nem a megfelelő összeget vette igénybe, akkor a többletet vissza kell fizetnie, sőt 12 százalékos bírsággal is számolnia kell. Ha valakinek a családjában év közben változás volt – például a gyermek sikeres érettségit tett, a szülők elváltak vagy született egy gyermek –, és ezt nem jelezte a munkáltatójának, akkor a pontos számítás és kitöltés az adózóra hárul – figyelmeztet a NAV.

Segít a NAV nyomtatványkitöltő program

Érdemes használni a NAV honlapján elérhető általános nyomtatványkitöltő programot, mert nemcsak segít a lehető legkevesebb hibával kitölteni a bevallást, hanem bizonyos adatokat elegendő egyszer beírni, és a program önállóan számol. A hibák közül a program pirossal jelöli a bevallás tartalmi hibáját, sárgával az összefüggésekre hívja fel a figyelmet, a kék pedig olyan súlyos hibát mutat, amellyel a bevallás érvénytelen.

Az eddig beérkezett bevallások többségét internetes kitöltővel készítették, de papírra nyomtatva nyújtották be, a második leggyakoribb bevallási mód az elektronikus, a legkevésbé népszerű pedig a kézi kitöltés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top