Aktuális

Máris komoly gondot okoz az orvoshiány Szegeden

Szeged külvárosában, Szőregen máris komoly problémát okoz az orvoshiány. A gyermekorvosi rendelőt bezárják, a körzet gyerekeit Újszegedre irányítják.

A szegedi közgyűlés szakbizottságainak május 8-ai ülésén döntöttek a szőregi gyermekorvosi körzet megszüntetéséről, a területet három újszegedi orvos között osztják el. Solymos László alpolgármester szerint az egyetemi városban máris érezhető az orvoselvándorlás problémája – írja a Délmagyarország.

A Szeged–Szőregen jelenleg rendelő gyermekgyógyász doktornő 70 évesen nyugdíjba megy, helyét eladták volna, de nem jelentkezett rá egyetlen pályázó sem. Az önkormányzat azóta kétszer is ingyenesen hirdette a praxist, de így is eredménytelenül. Szőreghez legközelebb az újszegedi Korondi utcai, meglehetősen lepusztult gyermekorvosi rendelő található, melynek három orvosa között osztják fel a szőregi körzetet.

Máris komoly gondot okoz az orvoshiány Szegeden

A szőregi már a második gyermekorvosi körzet Szegeden, ahol nem tudják pótolni a távozó orvost. Néhány hónappal ezelőtt a Budapesti körúti rendelő körzetét irányították át a rendelő többi gyermekgyógyászához, mert azt a praxist sem töltötték be. Jelenleg 31 házi gyermekorvos dolgozik Szegeden, 16-an már nyugdíjasként praktizálnak, kilencen 61 és 65 év közöttiek, négyen 66–70 évesek, ketten pedig 71 éves koruk ellenére is rendelnek. Várhatóan sajnos egyre több körzet üresedik meg.

A Szegedi Orvostudományi Egyetemen évente 8-9 gyermekgyógyász végez, akik az öt év orvosegyetemi képzés után öt év alatt szereznek csecsemő- és gyermekgyógyász szakvizsgát. A szakképzés ideje alatt a rezidensek kórházban, klinikán dolgoznak.

További cikkek orvosi ellátás témában az NLC-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top