Aktuális

“A pisztolyt a fejemhez szegezte, én mégsem gondoltam magamra bántalmazott nőként”

Hátborzongató helyzetek, melyektől nők milliói szenvednek a világon. De miért marad egy nő egy bántalmazó kapcsolatban? A TED előadások sorában Leslie Morgan Steiner saját történetén át keresi erre a választ.

“Ha akkoriban azt mondták volna, hogy ez az okos, vicces, érzékeny ember, aki imádott, egy nap majd megszabja, hogy hordhatok-e sminket, hogy milyen rövidek lehetnek a szoknyáim, hol lakhatok, hol dolgozhatok, kik lehetnek a barátaim, és hogy hol tölthetem a karácsonyt, akkor csak nevettem volna, mert eleinte semmi jele nem volt Conornál az erőszaknak, az irányításnak vagy a dühnek. Nem tudtam, hogy az erőszakba torkolló kapcsolatok  első szakasza éppen az, hogy elcsábítják és elbűvölik az áldozatot” – fogalmaz Leslie Morgan Steiner.

Ezután a második lépés az áldozat elszigetelése. Leslie sok-sok nőhöz hasonlóan egy gondosan felállított fizikai, pénzügyi és pszichológiai csapdába sétált bele. Először a fenyegetések jöttek, aztán következett az erőszak.

Leslie gyerekeivel (Fotó: Facebook)
Leslie a gyerekeivel – fotó: Facebook

“Öt nappal az esküvőnk előtt támadt rám először fizikailag. Reggel 7 óra volt. Még hálóingben voltam, a számítógépen dolgoztam. Felidegesítettem magam, és Conor a dühömet ürügynek használta arra, hogy mindkét kezét a nyakam köré fonja, és addig szorongasson, míg nem tudtam se lélegezni, se sikítani, és a fojtogató fogást használva, többször beverte a fejem a falba. Öt nappal később a tíz zúzódás a nyakamon épp kifakult, mikor felvettem édesanyám menyasszonyi ruháját, és feleségül mentem hozzá. A történtek ellenére biztos voltam benne, hogy boldogok leszünk, amíg meg nem halunk, mert szerettem, és ő is nagyon szeretett. És mert rettentően sajnálta. Csak nagyon ideges volt az esküvő miatt, és mert mi ketten egy családot fogunk alkotni. Ez csak egy egyszeri alkalom volt, soha többé nem tudna bántani. Aztán még kétszer előfordult a nászúton…”

A házasság következő két és fél évében férje hetente többször megverte. De akkor miért maradt, miért tűrt ilyen hosszan? A válasz nagyon egyszerű. Nem tudta, hogy bántalmazzák. Maga előtt is tagadta.

Annak ellenére, hogy odaszegezte a töltött pisztolyokat a fejemhez, hogy lelökött a lépcsőn, hogy a kutyánk megölésével fenyegetőzött, hogy kirántotta a kulcsot a gyújtáskapcsolóból, amíg az autópályán vezettem, hogy őrölt kávét szórt a fejemre, miközben egy állásinterjúra öltöztem, én egyszer sem gondoltam úgy magamra, mint egy bántalmazott feleségre. Ehelyett egy nagyon erős asszony voltam, aki szerelmes volt egy mélyen zaklatott emberbe, és én voltam az egyetlen ember a Földön, aki segíthetett Conornak szembenézni a démonjaival

– mondja az asszony.

A családon belüli erőszak utolsó lépése a gyilkosság.  A nő elmondása szerint a családon belüli erőszakból eredő gyilkosságok több mint 70 százaléka akkor történik, amikor az áldozat véget vet a kapcsolatnak, amikor kiszáll, mert akkor a bántalmazónak ekkor már nincs vesztenivalója. Ő szerencsére még idejében kiszállt.

Mit tehetsz, ha megtudod egy rokonodról, ismerősödről, hogy a partnere bántalmazza?

  1. Igyekezz elérni, hogy a bizalmába fogadjon, és hogy nyíltan tudjon beszélni az érzéseiről és a vele történtekről. Ehhez biztosítanod kell arról, hogy nem élsz vissza a bizalmával. 
  2. Hagyd, hogy elmondja a történetét. Éreztesd vele, hogy hiszel neki és meg akarod hallgatni. Ne szakítsd félbe. Hagyd, hogy szabadon kifejezhesse az érzelmeit. Joga van dühösnek lenni, félni, sírni.
  3. Sose kérdőjelezd meg az érzéseit, átélt élményeinek súlyát, mert azzal pontosan ugyanazt tennéd, mint a bántalmazó. Erősítsd meg abban, hogy ami vele történt, az a valóság, nem “reagálja túl”, és nem csak az ő fejében létezik az erőszak, amit átélt.
  4. Értsd meg és vedd figyelembe, ha ambivalensek az érzései, mert a párkapcsolatban bántalmazott embereknél ez nagyon gyakori. Fogadd el ezt az érzelmi kettősséget.
  5. Mutasd ki, hogy fontos nekünk a biztonsága, és komolyan veszed azokat a problémákat, amelyekkel szembe kell néznie.
  6. Erősítsd meg abban, hogy senki nem érdemli meg, hogy bántsák. Emlékeztesd, hogy nem az ő személye vagy viselkedése a bántalmazás oka.
  7. Egyértelműen jelezd, hogy elítéled az erőszakot, és a történtekre nem lehet csak rálegyinteni, mert valószínűleg nem ez lesz egyetlen alkalom, amikor megtörténik. Fejezd ki aggodalmadat az ő és gyerekei biztonsága miatt.
  8. Tudasd vele, hogy igenis kérhet segítséget. Segíts neki, hogy másokhoz is tudjon fordulni segítségért. Ajánlj telefonos segélyvonalat, vagy a bántalmazott nőket segítő zárt és biztonságos Újrakezdés Facebook-csoportot, hogy kiléphessen a bántalmazó kapcsolatból.
  9. Emlékeztesd rá, hogy nincs egyedül. A bántalmazott nő számára megdöbbentő lehet a felfedezés, hogy rajta kívül több ezer nő van hasonló helyzetben. Ha kapcsolatot talál másokkal, megtörik az elszigeteltsége, amely a bántalmazó kapcsolat egyik fő pillére.
  10. Tudasd vele, hogy van kiút. 
  11. Térképezd fel választási lehetőségeit. Szerezz információkat anyaotthonokról, átmeneti szállásokról, szociális juttatásokról és egyéb intézményes lehetőségekről, amelyeket szükség esetén átadhatsz neki. A cél a minél szélesebb körű információnyújtás, olyan lehetőségek felvetése, amelyekre ő a helyzeténél és állapotánál fogva talán már régen nem gondol. Hasznos például a szóba jöhető segítőkész rokonok, barátok és ismerősök körének újragondolása.
  12. Segíts, hogy a saját erejére alapozzon. Ne feledd, hogy ő ismeri legjobban a helyzetét: bárhogyan is dönt, neki kell a döntésével együtt élnie. A segítő feladata nem az, hogy a döntést saját érzelmei szerint befolyásolja.

A bántalmazás a csendben erősödik

A Háttér Kiadó gondozásában megjelent Az asszony verve című könyv írója, Hajni korábban azt mondta nekünk, számára meghatározó felismerés volt, hogy az ő esete bizony nem egyedülálló.

Sokan vagyunk, hihetetlenül sokan, ugyanazzal a problémával, ugyanazokkal az érzésekkel. Hogy nem én vagyok bolond, hanem mindannyiunkkal ugyanazt csinálták. Egy idő után láttam, mi a dinamikája ennek, hogyan működik – és hihetetlenül egyszerűen felismerhető lenne. De senki nem beszél róla nyíltan.

Hogy miért? Egyrészt mert egy ilyen kapcsolatban lenni, egyféle bénultságot, tehetetlenséget okoz. Másrészt a környezet reakciói miatt is aggódik sok áldozat. 

Egy bántalmazott nő felett sokan ítélkeznek, sajnálkoznak, sőt értetlenkednek. Megbélyegzik az áldozatot, mentegetik az elkövetőt. Súlyos tévedésben vannak, akik így vélekednek. Az áldozat nem önsorsrontó vagy ostoba. Az, hogy belesodródik, majd nem lép ki a kapcsolatból, millió tényező miatt alakul így.

Ne áltassuk magunkat. A családon belüli erőszak bárkivel megtörténhet. Mindenhol ott van. 

Hajni és a TED előadója, Leslie is azért volt képes véget vetni történetnek, hogy megtörjék a csendet. 

Mi is ezt tesszük ezzel a cikkel, mert a bántalmazás a csendben csak erősödik. 

Ha te is bántalmazó kapcsolatban élsz, az Újrakezdés Csoport vagy a NANE egyesület aktivistái segíthetnek.

Ha te már kitörtél, vagy soha nem is kerültél bele bántalmazó kapcsolat hálójába, segíthetsz, ha – akár ennek a cikknek a megosztásával – megismerteted másokkal is, hogy van kiút, és hogy hogy lehet megtenni az első lépéseket. Van segítség.

Ha van rokonod, ismerősöd, vagy te magad keresel segítséget, olvasd el a NANE tájékoztató füzetét a kérdésről. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top