Aktuális

Nőgyógyász-per: 13 vádlott, egyetlen pénzbüntetés

Vesztegetés miatt mondott ki bűnösnek ma a Kúria több nőgyógyászt és szülésznőt, mert pénzt kértek az ellátásért.

A 13 vádlott közül a – részben már korábban jogerőre emelkedett – döntés szerint egyetlen szülésznőt ítélték összesen 95 ezer forintos pénzbüntetésre és vagyonelkobzásra. A vádlottak nagy részét büntetés kiszabása nélkül bocsátották próbára a bíróságok, volt, aki megrovást kapott, több vádlottat felmentettek.

A Kúria szerint csak az minősül hálapénznek, amit a beteg elégedettsége kifejezéseként, a kezelés után, önként ad. Ilyen esetben nem lehet bűncselekményről beszélni. A hálapénz elfogadásának csupán munkajogi következményei lehetnek, az így kapott pénz az adótörvények szerint adóköteles jövedelem.

A most bűncselekménynek minősített esetekben a kezeltek az államilag finanszírozott egészségügyi ellátás előtt, célozgatást vagy nyomatékos kérést követően adtak pénzt.

Volt, amikor a kismamáknak kérdés nélkül jelezték, hogy kinek milyen összeggel szokás megköszönni az ellátást. A tanúk ezt nyomatékos kérésként értelmezték.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top