Aktuális

Háborús kutyák: ők voltak az első világháború négylábú hősei

Sokan, ha a háborús hősökre gondolnak, emberi történetekre asszociálnak, pedig csak az első világháborúban több tízezer kutya – többek között dobermann, Jack Russell-terrier – szolgált hírvivőként, őrként, cserkészként és mentőkutyaként, és több ezer ember életét mentették meg.

A kutyák közül sokat előre kiképeztek, mielőtt kiküldték volna a frontra. Méretük, intelligenciájuk és gyorsaságuk miatt kulcsfontosságú szerepet töltöttek be, a Vöröskereszt kutyái például kiszimatolták a sebesülteket, akikhez aztán elvezették a mentőegységeket. Gyakran a katonák egy ruhadarabját (pl. sisakját) vitték magukkal, hogy jelezzék, egy katona bajba került; de a hátukra szerelt elsősegélycsomaggal, vízzel és élelemmel is rengeteg katona életét megmentették.

Az őrkutyák időben jelezték, ha ellenség közeledett, a hírvivők pedig sötétben villámgyorsan szállították nyakörvükre erősítve a fontos információkat. Nem elhanyagolható szerepet töltöttek be azok a kutyák, akiket amolyan terápiás jelleggel a táborokban tartottak, hogy szeretetükkel és hűségükkel segítsék a katonákat. 

A háborús kutyák emlékét csak fényképek őrzik, ezek zöme magántulajdonban áll. A Bishopsgate Institute kiállítása sokat gyűjtött össze.

Megnézem
Összes kép (1)

 forrás: featureshot

Nézd meg ezt is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top