Aktuális

Üzenjük a sakkbajnoknak: ilyen a női agy

"A nők nem tudnak jól sakkozni, mert nem úgy van összerakva az agyuk" – jelentette ki a világ egyik legsikeresebb sakkozója, a brit Nigel Short, akinek egyébként a hírek szerint nem ez volt az első szexista megnyilvánulása. Elmondjuk akkor, hogy is van összerakva a női agy.

Nigel Short szavait óriási felzúdulás követte. A világ mindeddig legsikeresebb női sakkozója, Polgár Judit is reagált a történtekre. Azt írta, a férfiak és a nők különbözőek, de eltérő megközelítésekkel és küzdelemmel is elérhetők ugyanazok az eredmények.

A szexistázás örök, két kérdés azonban adott: létezik-e “női” és “férfi”-agy, illetve miért van az, hogy a sakkranglisták felső harmadában alig találni nőket?

Menjünk sorjában.

A férfiak és nők agya között valóban vannak általános különbségek. Neurólógusok szerint a következők:

  • A férfiak agyának minden egyes sejtjében van Y kromoszóma is, a nőknek ezzel szemben kizárólag X kromoszómák jutottak.
  • A férfiak agya jellemzően nagyobb, de a férfiak általában véve magasabbak, súlyosabbak.
  • Már magzatkorban eltérően fejlődik a fiú és lány magzatok agya, bizonyos területek jellemzően fejlettebbek vagy kiterjedtebbek az egyik nemnél, mint a másiknál. Ezért van az, hogy a a lányok általában jobban kommunikálnak, míg a fiúk erősebbek a logikai feladatok megoldásában.
  • A legújabb kísérletek szerint azt, hogy egy magzat agya férfias vagy nőies jegyeket mutat, könnyen befolyásolni lehet bizonyos hormonszintek manipulálásával, ami arra utalhat, hogy nem kötődik szorosan a biológiai nemhez a fiúsnak és a lányosnak tartott készségek kialakulása. Azaz lehet fiús agya egy lánynak, és lányos agya egy fiúnak, kívülről ebből semmi sem látszik.

Ezek azonban egyrészt csak általánosítások, másrészt pedig a neurológusok és pszichiáterek sem tudják meghatározni, hogy a intellektuális készségek fejlődésére melyik hat erősebben, a veleszületett adottságok, vagy az oktatás, a nevelés és a környezet, amiben felnőnek a gyerekek.

Férfias játékok

Tény, hogy sakk a golf és a Forma–1 után az egyik, hagyományosan férfiak sportjának tartott terület. Ahogy alig van motoros lány, vagy golfkocsin száguldozó kislány, úgy a fekete-fehér figurákat sem elsősorban az ő kezükbe adják a szülők. Nem meglepő hát, ha jóval kevesebb lány sakkozik, mint fiú.

Egy sakknagymester cikkében érdekes adatokra bukkantunk: Katerina Bryant részben a saját tapasztalatai, részben statisztikák alapján azt állítja, hogy a sakkvilág férfidominanciájának jelentős részben csak matematikai okai vannak.

Már a kezdeteknél több a fiú a sakkegyesületekben, a versenyszerűen sakkozóknak pedig már csak alig 5 százaléka nő. Az átlagos teljesítményük (Élő-pontszámuk) elsősorban a létszámbeli aránytalanság miatt kevesebb. De nem csak ezért. Sok az utazás, és a nemükkel kapcsolatos elvárások is rombolják az elkötelezettségüket és a teljesítményüket. A nagymestereknek csupán 2 százaléka nő, és ahogy a legtöbb sportban, a női versenyek díjazása és a rájuk irányuló médiafigyelem itt is jóval szerényebb. 

Mindezzel egy ördögi kört tartunk fent.

Sztereotípiák rabságában

Az a sztereotípia, hogy a lányoknak nincs helyük a sakktáblánál, csak úgy tűnhet el, ha egyre több nő bizonyítja be – Polgár Judithoz hasonlóan –, hogy igenis ott a helyük a pepita táblánál.

Igaz az is, az élsportolói pálya kifejezetten férfiasnak mondott kvalitásokat igényel: folyamatos jelenlétet, teljes odaadást, versengést, konfliktustűrő- és vitakészséget. Aki pedig tehetséges is, és az előbb sorolt kihívásoktól sem riad meg, még az előtt is el van zárva az út. No nem nyíltan, csak épp a hasonló kijelentések, a rejtett diszkrimináció révén, amire Katerina Bryant is panaszkodott. Sok férfi megalázónak tartja egy nővel versenyezni, és nem kevesen ezt éreztetik is az ellenfeleikkel.

A nőkkel szembeni tudatos vagy tudattalan negatív diszkrimináció romboló. Mivel egy nőnek egy még meg nem hódított területen női mivolta hátráltatja sportpályafutását, meg kell küzdenie az önbizalomhiánnyal is, melyet a pályatársak támogatásának a hiányában egészen biztos, hogy nehezebb leküzdeni.

Aztán ott van az a kérdés is, amivel mindenki megküzd, igen, a munka-magánélet egyensúly itt is befigyel. Egy sakknagymester élete az edzésről és a versenyről versenyre utazásról szól. Persze a férfiak esetében ezt természetesnek vesszük, ám egy nőtől még ma is sokan csak azt bírják kérdezni, hogyan egyeztetni össze sikereit magánéletével. Ritkább példának számít Hosszú Katinkáé, ahol egy sikeres nő mögött áll egy őt mindenben támogató férj.

Nem csodáljuk, hogy a nők jelentős része nem tud, vagy bizonyos idő elteltével nem akar az elvárásoknak megfelelni, inkább más utat választ.

Emiatt morzsolódnak le a lányok

A tavaly visszavonult világklasszis Polgár Judit több női pályatársa is reagált az angol sakkzseni kijelentésére, méghozzá jóval keményebben.

Rita Atkins brit nagymester Short kijelentését kifejezetten károsnak titulálta. “Tény, hogy nagyon magas szinten sokkal több férfi sakkozik, mint nő, de ennek semmi köze az agyunkhoz vagy a mentális képességekhez” – fogalmazott. Atkins elmondta azt is, hogy ő maga tanít is sakkozni gyerekeket, és azt tapasztalta, hogy a lányok visszariadnak az agresszív versengéstől, míg a fiúkat kifejezetten buzdítják erre.  

Sabrina Chevannes brit nemzetközi női mester szerint az efféle szexista vicceket és erőszakos férfifölényt hirdető megcsontosodott kultúra eddig is hatalmas lemorzsolódáshoz vezetett a női játékosok között. Úgy tapasztalja, a szexizmus a sakk minden szintjén jelen van, a kezdőktől a csúcsig. Chavannes példát is hozott: sokszor hiszik róla a versenyeken azt, hogy valakinek az anyja vagy felesége, mert nem is feltételezik, hogy sakkozó és sakkedző lehet nő is.

Szomorú látlelet ez arról, hogyan vélekednek egyes sikeres férfiak a velük azonos pályán lévő nőkről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top