Aktuális

Rákkeltő cipők forgalmazását tiltották be

A fogyasztóvédelmi hatóság vizsgálata során a cipőkben krómot találtak, ami erősen mérgező, rákkeltő anyag, allergiás kiütést okoz, és már kis mennyiségben is képes bőrgyulladást, dermatitiszt kiváltani.

A szakemberek 5 pár gyermek-, 12 pár női és 8 pár férficipőt ellenőriztek a laboratóriumban. A 25 pár vizsgált cipő közül négy párról derült ki, hogy a viselése súlyos egészségügyi kockázatot jelenthet. A forgalmazásukat betiltották.

Rákkeltő cipők forgalmazását tiltották be
A veszélyesnek ítélt cipőkben  5 mg/kg-nál magasabb volt a krómtartalom. A króm erősen mérgező, rákkeltő anyag, allergiás kiütést okoz, már nagyon alacsony koncentrációban is képes bőrgyulladást, dermatitiszt kiváltani. A mérgező anyag a  bőr feldolgozásakor, a cserzéshez használt króm oxidációja során képződhet.
A vizsgált cipőkkel további problémák is adódtak, főleg a címkézés terén. A teljes listát és az eredményeket itt nézheted meg.
Forrás: hvg.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top