Aktuális

Illatos úti szeméttelep – Ilyet én még nem láttam!

Szakértők szerint az Illatos úti telepen vegyi katasztrófa fenyeget. De mi a helyzet az ország többi részén? Helyek, ahol sikeresen elkezdték felszámolni a veszélyes hulladékok kicsit sem törvényes lerakatát, és ahol még harcolnak.

Állami segítség kell az Illatos útra

Az egykori Budapesti Vegyiművek Zrt. 2000 tonna, részben azonosítatlan veszélyes hulladékot tárol szétrohadt hordókban, teljesen szabályellenes módon Illatos úti telephelyén. “Ilyet én még nem láttam! Az anyagok egy része folyamatosan szivárog a talajba, másik része a levegőbe, és sok a gyúlékony vegyület is, aminek egy tűz esetén beláthatatlan következménye lehet” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője az NLCafénak. Bácskai János, Ferencváros polgármestere, reggel a Mokkában úgy fogalmazott, hogy ezek “szenzációhajhász, súlyos mondatok”.  Ezt követően viszont arról beszélt, hogy a helyzet súlyos az Illatos úton, a felszámolás több százmillió forintba kerül, viszont állami segítséggel orvosolni tudják a problémát nyárig. Bácskai hozzátette, hogy száznál több hasonlóan súlyos vagy még súlyosabb eset van az országban, amiket szintén rendezni kellene.

Megnézem
Összes kép (1)

“Mi nem tudunk sok hasonló esetről, de ha van, akkor mondhatna Bácskai János néhányat, esetleg tehetne feljelentést!” – reagált erre Simon Gergely. Az Illatos úton a terület alatti rétegvizekben a mérések szerint egyes veszélyes szennyező anyagok koncentrációja jelenleg a határérték ötvenezerszerese, de korábban volt már százezerszeres is. “A terület megtisztítása a felszámoló cég felelőssége lenne, de a katasztrófaközeli helyzetre való tekintettel most már az államnak kellene cselekedni” – folytatja a szakértő. Az ügyben kedden ülnek össze a kerület, a főváros és a minisztérium illetékesei. A Greenpeace álláspontja szerint azonnali beavatkozásra van szükség.

Mi történt Zuglóban?

Néhány nappal ezelőtt a Rákospatak mellett egy szeméttelep gyulladt fel, ahol illegális hulladékot is felhalmoztak a bérlők. A tűz az ott lakók szerint elviselhetetlen bűzzel járt. A FKI katasztrófavédelmi mobil laborja egészségre ártalmas anyagokat nem mutatott ki a levegőben – írta a hvg.hu. Nem először volt ugyan itt tűz, mégsem számolták fel a telepet. A lap kérdéseire Zugló polgármestere, Karácsony Gergely elmondta, hogy feljelentést tesz környezetkárosítás, közveszélyokozás és hulladékgazdálkodás rendjének megsértése gyanúja miatt. A polgármester szerint szándékosan gyújthatták fel ugyanis a szemetet, hogy azt így tüntessék el.

Megnézem
Összes kép (1)

Ahol már elkezdődött a “tisztogatás”

Debrecen határában, családi házaktól alig néhány tíz méterre, egy tehenészet közvetlen szomszédságában közel 2000 tonna veszélyes hulladékot tárolnak, szintén szabálytalanul. A Földművelésügyi Minisztérium a helyzetet rendezésére 400 millió forintot biztosít. Ígéreteik szerint a mentesítés leghamarabb őszre fejeződhet be. A telepen az égetés hivatalosan három éve szünetel. Nem egyezik ez a környéken lakók tapasztalataival, akik a haon.hu-nak elmondták: éjszakánként füstöl az egyik égető kéménye, a füst pedig kaparja a torkukat.

Hónapok óta gyűlik a biomassza, az alternatív fűtőanyag és az egyéb hulladék a volt Traubigyár területén Balatonvilágosnál, ahol az illetékes cég március végén ígéretet tett a hulladék elszállítására. A polgármester kérdésünkre elmondta, hogy ez két hete megkezdődött, az elszállítás pedig azóta folyamatosan tart.

Van remény…

Megnézem
Összes kép (1)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top