Aktuális

Légikatasztrófa – Szárazföldről is megközelíthető a helyszín

A múlt héten lezuhant Germanwings-repülőgép második fekete dobozának keresése folytatódott hétfőn. A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt a mentőhelikopterek nem tudtak felszállni.

Hétfőn folytatódott annak az útnak a kiépítése, amelyhez vasárnap láttak hozzá a hatóságok. Az egy kilométer hosszú szakasz Le Vernet településtől vezet ahhoz a sziklafalhoz, ahol a repülőgép becsapódott. Miután a helikopterek a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt hétfő reggel nem tudtak felszállni, a helyszínelők a még félkész úton, a buldózerek között egy keskeny ösvényen át gyalogosan közelítették meg a helyszínt. Az alakulatok mintegy 45 percet voltak kénytelenek gyalogolni. Délre elkészült az út háromnegyede, s valószínűleg estére az egész szakaszt kialakítják.

A földúton eleinte majd csak terepjáróval lehet közlekedni, kizárólag a kutatás és a helyszínelés céljából, de várhatóan április végére lebetonozzák az egész szakaszt azért, hogy a jövőben az áldozatok hozzátartozói is meg tudják közelíteni a baleset közvetlen helyszínét. A műút kialakításának 100 ezer eurós költségét a Germanwings légitársaság biztosítói fedezik. A helyszínen továbbra is mintegy ötven helyszínelő és igazságügyi orvosszakértő gyűjti össze az áldozatok földi maradványait, illetve a lezuhant repülő roncsait.

A csendőrség szerint továbbra is a repülési adatokat rögzítő, második fekete doboz megtalálása az elsődleges cél. A Germanwings légitársaság azt közölte, hogy a dél-franciaországi Marseille-ben segélyközpontot alakítottak ki a hozzátartozók fogadására és ellátására. Oliver Wagner, a légitársaság operációs igazgatója arról tájékoztatott, hogy eddig 325-en látogattak el a repülőgép-baleset helyszínétől mintegy tíz kilométerre, Seyne-les-Alpes településen kialakított emlékhelyre. Elsősorban német és spanyol családok, de Mexikóból, Japánból, Kolumbiából, Venezuelából és Argentínából is érkeztek hozzátartozók.

Őket a Lufthansa légitársaság, a Germinwings anyavállalatának részéről mintegy kilencven fogadták, elsősorban német és spanyol anyanyelvű, válsághelyzet kezelésére képzett szakemberek, valamint a Kenyon International EmergencyServices nevű londoni székhelyű válságkezelő cég harminc munkatársa. Rajtuk kívül tucatnyi pszichológus és tolmács is segíti a helyieket a hozzátartozók fogadásában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top