Aktuális

Az ország kedvenc tanára: “A pé betűnél minden gyereknek palacsintát sütött hajnalban”

A kaposvári szülők összefogtak, és közösen nevezték a kedvenc tanárukat, aki nem rest palacsintát sütni egy egész osztálynak még suli előtt. A következő napokban bemutatjuk azokat a pedagógusokat, akikről a legaranyosabb történeteket írtátok, és akiket a legtöbben jelöltetek. Keressük az ország kedvenc általános iskolai tanárát!

A Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola Kisfaludy Utcai Tagiskolájának  2. B osztálya, pontosabban a szülők írtak nekünk levelet. “Urbán Mónika néniről nem lehet csak egy történetet elmondani, annyi minden történik az osztályban nap mint nap. A betűk tanulása során a p betűnél hajnalban kelt, hogy mind a 29 tanítványának süthessen egy palacsintát, a g betűt egy kiadós gesztenyepüré-partival tette emlékezetessé. Nála nincs rossz és jó csoport, van viszont gyémánt, arany és ezüst, így az adott feladatnál kevésbé jól teljesítők sem érzik magukat butának, hiszen az ezüst is értékes.”

Urbán Mónika
Urbán Mónika

“A dolgozatok íratása nem a gyerekek sanyargatásáról szól: a szükséges és kötelező felmérések során nem egyszer gyümölcsöt szeletel és osztogat az osztályban ezzel is csökkentve a feszültséget. Esetenként tematikus hetekbe foglalja a tanítást, volt már “Boszi”, “Maci”, “Állatos”, “Gyümölcs” és “Zöldség” hét.

Az osztályterem kialakítása sem hasonlít a megszokott formához: a padok a fal mellett körbe, párban helyezkednek el, az osztály közepét pedig egy nagy szőnyeg foglalja el, amelyen a feladatokat zavartalanul végezhetik. Mónika néni egy atomreaktornyi energiát zúdít az osztályra, de teszi mindezt úgy, hogy közben szigorú fegyelmet tart.

Egy sima tanóra
Egy sima tanóra

A jutalmazásnak számos formája közül érdemes kiemelni az osztályban hihetetlen eszmei értékkel bíró plüssállatokat (pl. Szuper Szilvesztert, a mosómedvét), amelyeket egy kiváló napi teljesítmény után kaphat meg valaki. Azt leírni nem nagyon lehet, milyen büszke arckifejezéssel mutatják ezeket a játékokat a váróban a szülőknek az aznapi kiválasztottak (érdemes lenne itt az anyukák, apukák ábrázatáról is szót ejteni, mert Birka Bélát vagy Lila Lalit kiérdemelni köztudottan nagy becsnek számít).

Nemcsak a gyerekek összetartására figyel, hanem bevonja a szülőket is a közösségi életbe. Többször volt már családi sportnap, disznóvágás, szüret, korcsolyázás, sítábor, erdei iskolai táborozás-sátorozás. Mónika néninek köszönhetően gyermekeinknek az iskola nem kötelesség, hanem egy életre szóló élmény: örömmel bevállalnak ők bármit, és tesszük ezt mi szülők is, hiszen nyugodtak vagyunk, mert egy kiváló emberre, egy kiváló pedagógusra bízhatjuk legféltettebb kincseinket.”

Az ország kedvenc tanára:
Az ország kedvenc tanára:
Balra ott figyel Szuper Szilveszter
Balra ott figyel Szuper Szilveszter

Az eddigi jelöltek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top