Aktuális

Milliárdos bírságot kapott az Auchan

Több mint egymilliárd forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal az Auchant, mert a GVH szerint a társaság visszaélt jelentős piaci erejével

 A GVH tájékoztatása szerint az Auchan Magyarország Kft. megsértette a kereskedelmi törvényt, mert utólagos árkedvezmény-támogatás címén, egyoldalúan díjat számított fel beszállítóinak, hogy termékeik bekerülhessenek az Auchan árukészletébe. Ezt pedig tiltja a kereskedelmi törvény.

A vizsgálat szerint az Auchan 2006. június 1. és 2014. december 31. között a nem élelmiszer jellegű termékek beszállítóinak mintegy háromnegyedétől egyedi, százalékos mértékű, forgalomtól független, az átvett teljes nettó áruértékre vetített utólagos árkedvezmény-támogatási díjat kért azért, hogy az érintett vállalkozás bekerülhessen vagy bennmaradhasson az Auchan árukészletében. A versenyhivatal azonban nem talált olyan szolgáltatást, amelynek ellentételezésére szolgálhatott volna az utólagos árkedvezmény-támogatás, annak semmiféle teljesítményösztönző funkciója nem volt.

forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia

A GVH az 1 milliárd 61 millió forintos bírság kiszabásakor az Auchan utólagos árkedvezmény-támogatásból elért nettó forgalmából indult ki. Jelentős súlyosító körülményként értékelték, hogy az Auchan változatlanul folytatta jogsértő magatartását azután is, hogy a GVH nyilvánosságra hozta 2012. júniusi, a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft.-vel szemben hasonló okok miatt hozott határozatát. Enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy a beszállítók egy része, átlagosan 44 százaléka nem kiszolgáltatott piaci szereplőnek tekinthető kis- és középvállalkozás volt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top