Aktuális

Napfogyatkozás: itt követheted élőben az eseményeket a neten

Akinek nem sikerült beszereznie a védőszemüveget, de szeretné figyelemmel követni az eseményeket, annak jó hírünk van.

Bár az 1999-es teljes napfogyatkozásnál lényegesen halványabb, de mégis igen ritka égi jelenséget figyelhetünk meg ma délelőtt amennyiben az időjárás is kegyes lesz hozzánk. Utoljára 2011 januárjában volt ilyen mértékű napfogyatkozás a Kárpát-medencéből megfigyelhető emlékeztet az Időkép. Írtunk már arról, hogy a megtekintéséhez speciális, napfogyatkozás-néző szemüveg szükséges, mert aki e nélkül tekint a napra, az súlyos látáskárosodást szenvedhet, sőt akár meg is vakulhat. Óvatosan kell bánni a szelfik készítésével is ugyanezért. A speciális védőszemüveget azonban már napokkal ezelőtt sem lehetett kapni. Szerencsések azok, akik tudtak regisztrálni valamelyik távcsöves, tudományos bemutatóra, mert nekik a helyszínen biztosítanak szemüveget.

Lesz több élő közvetítés is az interneten

Aki viszont a munkahelyén, de internetközelben tölti a mai napot, az sem fog mindenről lemaradni. A galileowebcast ugyanis az ígéretek szerint élőben közvetíti az eseményeket reggel 9 órától, és figyelhetjük majd az eseményeket a space.com-on is, de ezek most túlterheltnek tűnnek, viszont van közvetítés elő kommentárral a Popular Science-en, de még a Daily Telegraph-on is.

Budapestről nézve a fogyatkozás 9 óra 39 perckor kezdődik. A maximuma 10 óra 48 perckor következik be,csaknem 60 százalékos takartsággal. A fogyatkozás vége a fővárosból nézve majdnem délben, 11 óra 59 perckor fejeződik be.

Mázlisták az unokáink

Érdemes lesz megfigyelni, mert a következő ehhez mérhető részleges napfogyatkozás Magyarország területéről legközelebb 2022. október 25-én várható, és az is csak 32 százalékos lesz. A 21. század második felében lényegesen szerencsésebb lesz hazánk a napfogyatkozásokat illetően, hiszen 2075. július 13-án gyűrűs, 2081. szeptember 3-án teljes, 2082. február 27-én több mint 90 százalékos részleges, és 2093. július 23-án ismét gyűrűs fogyatkozást nézhetnek meg az akkor élő szerencsések.

Ma egyébként még a Google is a napfogyatkozásról és a tavasz kezdetéről szól, ha esetleg még nem láttátok volna.

 

Itt követheted élőben a napfogyatkozást

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top