Aktuális

Rejtőzködni kényszerülhet, aki nem hetero

Százból akár nyolc ismerősöd is lehet meleg, leszbikus vagy biszexuális, de sokuk rejtőzködni kényszerül.

Általában az emberek azt feltételezik, mindenki heteroszexuális. Ám a leszbikus, meleg és biszexuális (LMB) személyek arányát a társadalomban a kutatók 4-10 százalékra becsülik. Így az LMB embereknek folyamatosan dönteniük kell arról, hogy mely szituációkban és kiknek a téves feltételezéseit akarják kijavítani valós szexuális orientációjuk közlésével.

09_tudtade_iii_kicsi.jpg

Minden új közösségben és szituációban újra el kell dönteniük, hogy előbújnak-e. Az előbújás tehát nem egy egyszeri esemény, hanem egy soha véget nem érő folyamat. Az előbújás lehet egy felszabadító élmény, de sokan tartanak társas környezetük negatív reakcióitól, félnek az elutasítástól, családi és baráti kapcsolataik felbomlásától, munkahelyük elvesztésétől, ezért rejtőzködnek. Pedig leszbikus, meleg és biszexuális embernek lenni nem betegség, nem bűn és nem is szégyellni való dolog, hanem egy természetes emberi sajátosság. A szexuális orientációról őszintén beszélni egy nyitott és elfogadó társadalomban nem jelent anyagi, fizikai vagy érzelmi kockázatvállalást. Egy ilyen légkör megteremtése mindannyiunk közös felelőssége.

A melegséggel kapcsolatos kérdésekben a Háttér Társaság Információs és Lelkisegély Szolgálata hívható.

Néhány, ebben a témában aktív civil szervezet:

Amnesty International Magyarország

Budapest Pride

Colorful Circles’ World

Háttér Társaság a Melegekért

Labrisz Egyesület

MiMás – Miskolci Mások Közössége

Szimpozion Egyesület

TASZ – Kampány a diszkriminációmentes házasságért

Forrás: Tudtad-e blog

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top