Aktuális

“Nem vagyok gyerekgyár” – a nők jogaiért tüntettek Budapesten

Körülbelül százhúsz ember gyűlt össze vasárnap a Széna téren a Rhythms of Resistance (Az ellenállás ritmusai) csoport felhívására, hogy felvonuljanak a női jogok nemzetközi napján. Nők és férfiak, fiatalok és idősebbek egyaránt megjelentek.

Az esemény közös transzparenskészítéssel indult. “A női jogok emberi jogok”, “Nem vagyok gyerekgyár”, “A nőverés nem menő”, “Így néz ki egy feminista” – a többi között ilyen feliratokkal látták el tábláikat a résztvevők. Ezután a szervezőcsapat tagja, Maria Morozova üdvözölte az egybegyűlteket, és felhívta a figyelmet arra, hogy a nők másodrangú állampolgársága, a nőkkel szembeni diszkrimináció és a nők elleni erőszak ellen minden nap tenni kell. A csatlakozó szervezetek közül a Nőkért Egyesület azért jelent meg, mert azon túl, hogy a kormány késlekedik az isztambuli egyezmény ratifikálásával, az ellenzék sem tartotta elég fontosnak a kérdést ahhoz, hogy a nőnapi tüntetését ennek az ügynek szentelje. Zoltai Andrea a szintén csatlakozó Tolerancia csoport részéről a szélsőjobb előretörése és az egyezmény ellenében elhangzott érveik miatt jött el elsősorban a tiltakozásra. Jelen volt dr. Wirth Judit a NANE, valamint dr. Spronz Júlia a PATENT egyesület részéről, valamint az LMP Zöld utat a nőknek csoportja, és az Európa Balpárt is.

A menetet felvezető Rhythms of Resistance Budapest egy magyar és külföldi fiatalokból álló doboscsapat, egy nemzetközi hálózat tagjaként fellép a diszkrimináció minden formája ellen, a dobolást és a karnevál eszköztárát politikai demonstrációként használva.

Fotó: Fenyvesi Bea
Fotó: Fenyvesi Bea

Nekik köszönhetően a Mammuttól a Margit hídon át a Nyugati pályaudvarig tartó felvonulás remek hangulatban telt. A lendületes ritmusokra és a lelkes skandálásra – “Egy nap nem elég, egy virág nem elég”, “Nem vagyok rabszolga” “Szót a nőknek”, “Isztambuli egyezmény”, “Biztonságos tereket” – az utca embere is felfigyelt. A fogadtatás jellemzően pozitív volt: akadt, aki csatlakozott is a menethez, mások tetszésüket fejezték ki, és további harcra biztatták a tiltakozókat, akiknek többen integettek ablakokból, erkélyekről.

Hazánkban a nők jogaiért és a nők elleni erőszak ellen való küzdelem még nem élvez akkora támogatottságot, hogy nagy tömegeket vonzzon, ugyanakkor ez a megmozdulás is egyértelművé tette, hogy itt is vannak, akik felvállalják ezt a népszerűtlen és számos félreértéssel terhelt ügyet

Fotó: Csécsei Ilona
Fotó: Csécsei Ilona

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top