Aktuális

“Szajhaverseny”: felsőfokon megy a nőgyalázás

Mondják, nincs új a nap alatt, mi azonban újra és újra megdöbbenünk a Facebookon felbukkanó nőgyalázó posztok láttán.

Nem az első és vélhetően nem is az utolsó többé vagy kevésbé közismert ember járt úgy, hogy vállalhatatlan vagy durván provokatív véleményét nyilvános profilján megosztva járatja le önmagát és az ügyet, amelyet képvisel. Pontosan ez történt csütörtökön Lovas Zoltán exújságíróval, az Orbán Viktor megbuktatását március 15-re célul kitűző új baloldali értelmiségi összefogás, a magát Demokratikus Kerekasztalnak nevező szerveződés egyik vezetőjével.

Lovas három fényképet tett közzé azzal a szöveggel, hogy “a nemzeti szajhaverseny dobogós helyezettei”.

 

A képeken Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, Andy Vajna és felesége, valamint a Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal és felesége, Cecília szerepelnek.

Ha a férjed valaki, akkor te szajha vagy?

Hogy mi is ezzel a baj, azt sajnos Lovas Zoltán és sokan mások sem értik. Az, hogy egy magát baloldalinak és liberálisnak tartó, aktív közéleti szereplő nyíltan nőgyűlölő, nem kínos számukra.

Talán azoknak viszont kellőképpen kellemetlen egy ilyen megnyilvánulás, akik ezzel az emberrel együtt munkálkodnak a hazai közélet megújításán. Vannak közöttük közismert emberek, tudósok, volt szocialista pártelnökök. Reméljük, hogy társai, ha nyíltan nem is adták tanújelét, de személyes üzenetekben jelezték Lovasnak, hogy az ilyen viselkedés árt az ügyüknek, és nem szívesen vállalnának vele további közszereplést, amennyiben helyénvalónak érzi tettét.

A bocsánatkérés elmaradt

Lovas idővel nyilván rájött, hogy a nyilvános vélemény attól nyilvános, hogy azt bárki láthatja, így estére a Feminfo révén a 444.hu címoldalán szerepelt is “alkotása”. Mára azonban Lovas egész oldala elérhetetlenné vált mindazok számára, akik nem az ismerősei.

Szerintünk elég lett volna, ha észbe kap, és ahogy ez már szokás a magyar közéletben, eltünteti a “botlás” nyomát, és esetleg bocsánatot kér, ahogy Maksa Zoltán is tette.  De nem ez történt.

Sajnálatos módon ráadásul durvaságával nem maradt egyedül. Jó néhány ismerőse, és közöttük nem kevés nő akadt, akik számára politizálás címen vállalható mások sértegetése, megalázása. Pláne elkeserítő, hogy még csak nem is a politikai ellenfeleiké, hanem azok feleségeiké. Hát bravó. Mi szégyenkezünk helyettük is.

Ha nő, akkor megszégyeníthető 

Nők magánéletében vájkálni, nőket minősíteni sokak számára annyira természetes, hogy észre sem veszik, milyen mélyre süllyednek ezzel. Magyarországon nőket megbélyegezni és megszégyenítő jelzőkkel illetni ma normálisnak számít, semmi különös.

A durván szexista viselkedés szerintünk elítélendő, teljesen mindegy, hogy ki és miért közölt ilyesmit. A közszereplőknek pedig ezen a téren is nagyobb a felelősségük, mint a többieknek. Ahogy nem hagyhatjuk szó nélkül a vakkomondorozást, az anyaságról, mint a nők egyetlen életcéljáról való papolást, úgy kötelességünk kiállni ezek mellett a megalázott nők mellett is.

Elég ebből. Ideje lenne megtanulnia minden közszereplőnek és sajtómunkásnak, hogy hol a határ. 

Több tiszteletet a nőknek! Ha többeknek még  nem is tűnt fel, de ideje, hogy észrevegyék: a nő is ember.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top