Aktuális

Minden harmadik magyar cégvezető nő

Magyarországon a cégvezetők 32 százaléka nő, azonban a cégméret növekedésével csökken pozíciójuk jelentősége a vezetésben. Várhatóan tovább emelkedik majd a nők szerepe.

Egy felmérés szerint míg a legkisebb vállalkozásoknál 34 százalékos a női vezetők aránya, addig a legnagyobb – 250 alkalmazottnál többet foglalkoztató – cégeknél már csak 15,1 százalék. Egy korábbi kutatás alapján, amely a nők arányát vizsgálta a magyar gazdaság 200 legsikeresebb vállalatánál, kiderült: mindössze 15 százalékukban van női vezető az igazgatótanácsban és 17 százalékában található női vezető a menedzsmentben. A válaszadók 6 százalékánál éri el a nők aránya az 50 százalékot a vezetőségben, a női középvezetők aránya pedig átlagosan 28 százalék.

Átlagosan 25 százalékos a tőkemegtérülési mutató azoknál a cégeknél, ahol a vezetőségben vegyesen találhatók nők és férfiak, míg mindössze 9 százalék ez az arány ott, ahol valamennyi vezető férfi. A cégtulajdonosok körében még markánsabban képviseltetik magukat a nők, országosan a 40 százalékot is eléri az arányuk.

Várhatóan emelkedik a nők szerepe a cégvezetésben. Ezt alátámasztja, hogy Magyarországon is egyre több a kifejezetten női vezetőknek, női vezetőkről szóló konferencia, valamint az egyetemet végzettek több mint a fele nő – derül ki a Bisnode üzleti információszolgáltató elemzéséből.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top