nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Aktuális
Sokkal kevesebbet keresünk, mi, nők! Még mindig…

Sokkal kevesebbet keresünk, mi, nők! Még mindig…

16,4 százalékkal kevesebbet kerestek a férfiaknál a nők Európa-szerte még 2013-ban is. A 28 tagállamot tömörítő unión belül Észtországban a legrosszabb a helyzet, ahol 2013-ban 29,9 százalékos volt a nemek közötti bérszakadék.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

Ezt Ausztria (23 százalék), Csehország (22,1 százalék) és Németország (21,6 százalék) követte. A közhiedelemmel ellentétben a helyzet közel sem az észak-európai országokban a legjobb: a bérek közti különbség a vizsgált időszakban Szlovéniában (3,2 százalék), Máltán (5,1 százalék), Lengyelországban (6,4 százalék), Olaszországban (7,3 százalék), valamint Horvátországban (7,4 százalék) volt a legalacsonyabb. Magyarország 18,4 százalékkal a lista utolsó harmadában helyezkedik el Dánia (16,4 százalék) és Finnország (18,7 százalék) között.

Az Európai Unió országainak többségében javult a helyzet a 2008-as adatokhoz képest, kilenc tagállamban, köztük Magyarországon azonban tovább nyílt a bérolló. A legnagyobb különbséget Portugáliában mérték, ahol az elmúlt öt évben 3,8 százalékkal nőtt a férfiak és nők közti bérkülönbség. Az azonos munkáért járó azonos díjazás az Európai Unió egyik alapelve, helyet kapott az 1957. évi római szerződésben is, majd 1975-ben irányelv tiltott meg minden díjazásbeli megkülönböztetést az egyenlő vagy egyenlő értékű munkát végző nők és férfiak között. Mindez az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat által csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentéséből derült ki.

Civil Díj 2019 Érezted már úgy, hogy tennél – másokért, magadért, egy élhetőbb közegért –, de nincs időd, erőd, energiád, pénzed, lehetőséged? A civil szervezetek bebizonyítják, hogy van. Mindig van még egy kis hely bennünk, az időnkben arra, hogy holnap eggyel tovább lépjünk, mint ahol ma tartottunk. És hogy a mi valóban MI legyen. Hogy egymásban, közösségben is gondolkodjunk. Ha már késznek érzed magad erre, csatlakozz! Ha még nem, akkor csak higgy bennük – és szavazz rájuk! Ki legyen a Civil Díj 2019 közönségdíjasa?


Szavazok!

Megosztás Facebookon