Aktuális

Új magyar app sikere – gombnyomásra érkezik vészhelyzetben a segítség

Egy volt rendőr alezredes fejlesztette ki az applikációt, amely másodpercek alatt adja le a segélykérést, és azt is tudatja méterre pontosan, hogy a bajbajutott ember éppen hol tartózkodik.

Gere Ferenc, a HelpyNet kitalálója 25 évig volt rendőr, azt mondja, hogy munkája során azt tapasztalta, hogy a segélykérő rendszer lassú, és gyakran nem is azok kapják a hívást, akiknek igazából kellene. “A múltamat összeraktam a jelenemmel. Vagyis a közbiztonság iránti elkötelezettséget a gyorsan fejlődő digitális technológiával” – mondta nekünk a vészhelyzetet jelző applikáció kitalálója.

Ahogy Gere meséli, a riasztás ma olyan, mintha a 18. században élnénk. Az üzenet emberről emberre halad, nagyon lassan. Percek telnek el, és “pár perc alatt egy embert is ki lehet végezni” – mond drasztikus példát Gere Ferenc, aki ezen akart változtatni, ezért rukkolt elő a segélykérő rendszerrel. A műszaki, rendőrtiszti és közgazdasági diplomával rendelkező szakember éjszakákon át dolgozott a terven, míg 2013-ban már bemutathatta a HelpyNetet. A lényeg, hogy egyetlen gombnyomással lehessen segítséget kérni, és szükséghelyzetben ne azon kelljen gondolkodni, vajon kit hívjunk. A rendszer használatához okostelefon és internetkapcsolat szükséges.

A Jászfényszarun már több mint fél éve jól működő rendszernek 3 menüpontja van:

  • azonnali segítség S.O.S
  • egészségügyi riasztás
  • “gyanús alakok a környéken”

Nemrégiben épp ilyen jelzés érkezett a jászfényszarui városőrökhöz. Egy helybéli kiszúrt egy házaló árust, akiről azt hitte, hogy épp feltérképezi a terepet egy későbbi rabláshoz. Az illetőt ellenőrizték, és noha szerencsére nem volt semmi gond, de a jelzés máskor rendkívül hasznos lehet, mert a tolvajok sokszor éppen árusnak álcázzák magukat, és ily módon használják ki a lakók jóhiszeműségét.

Megnézem
Összes kép (1)

A gyerekeiket egyedül elengedő, aggódó szülőknek is megkönnyíti a napjait az alkalmazás, mivel az applikációval egyetlen gombnyomással riasztani lehet a családtagokat. Az értesítést sms-ben, illetve e-mailben kapják meg a rokonok, a pontos GPS-koordinátákkal együtt. A rendszerhez polgárőrök, városőrök, közterület-felügyelők, orvosok is csatlakozhatnak, így ők szintén megkapják a segélykérésről szóló üzenetet, és azonnal segíteni tudnak.

A volt rendőr munkája révén is tudta, hogy néhány perc akár életeket is menthet. Gyerekek védelmére, a nőkkel szembeni zaklatás és erőszak, támadások, rablások megelőzésekor minden másodperc számít.

Új magyar app siker - gombnyomásra érkezik vészhelyzetben a segítség

Jelenleg még csak ott működik a rendszer, ahol a helyi intézkedő szervek csatlakoztak a HelpyNethez. Viszont számuk egyre nő. A rendőrségi vezetők örülnének a HelpyNetnek, mivel nagy segítséget jelentene a munkájukban. Azonban a szolgálatban lévő rendőrök, járőrök mobilhasználata nem megengedett. Mindenesetre Gere nem is akar konkurálni a ma létező segélyhívóval, már az, hogy kiegészíti és közvetlenebbé teszi a riadóláncot, hatékonnyá teszi a működést és növeli a közbiztonságot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top