Aktuális

Sosem volt még ennyi nő a családfenntartók között

Bár az Egyesült Államokban az utóbbi években több évtizedes csökkenés után újra növekedni kezdett a főállású anyák száma, ezzel párhuzamosan nőtt az olyan háztartások aránya, amelyekben a nő a fő vagy az egyetlen kenyérkereső.

A háztartásbeli nők számának növekedését alapvetően a kényszer szülte, vagyis az, hogy a recesszió hatására csökkent a munkahelyek száma. Felmérések igazolják, hogy a főállású anyák nagy része szeretne dolgozni, csak éppen nem talál megfelelő munkát, vagy ha találna, csak olyan kevés pénzért, hogy már a gyerekek óvodaköltségei is meghaladnák a munkával szerzett bevételt – mondja a Manpower Magyarország kiválasztási szakértője, Fülöp Zsuzsa.

A recesszió miatt a családfenntartók között rekordmagasságra ugrott a nők aránya. A válság következményeképp ugyanis jóval több férfi veszítette el a munkáját, mint ahány nő. Amerikában is hatalmas a bérkülönbség a két nem között. Ugyanazért a munkáért, amiért egy férfi 1 dollárt kap, egy nő csak 77 centet mondja Fülöp Zsuzsa.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Két markánsan eltérő csoport

Azokban a háztartásokban, amelyekben legalább egy 18 év alatti gyerek él, 40 százalékban a nők az elsődleges kenyérkeresők. 1960-ban ez az arány mindössze 11 százalék volt. A családfenntartó anyák két, egymástól igencsak különböző csoportra oszthatóak: 37 százalékuk házas, és jobban keres, mint a férje. 63 százalékuk egyedülálló anya. A két csoport között óriási a különbség. Míg azok, akik az elsőbe tartoznak, másfélszer annyit keresnek, mint az amerikai átlag, a második csoport tagjai az átlagfizetés kevesebb, mint felét viszik haza.

Azok a nők, akik jobban keresnek, mint a férjük, többnyire idősebbek, fehérek, és egyetemet végzettek, míg az egyedülálló anyák általában fiatalok, afroamerikaiak vagy spanyol anyanyelvűek, és alacsonyabb végzettséggel rendelkeznek.

A jelenség megítélése Amerikában sem egyértelmű. Azt ugyan a válaszadók kétharmada elismeri, hogy a nők növekvő munkaerő-piaci jelenléte jótékony hatással van a családok gazdasági helyzetére, de legalább ugyanennyien vélik úgy, hogy ez megnehezíti a gyereknevelést, illetve a válaszadók fele szerint a házasságra is negatív hatással van. Ennek ellenére az amerikaiak 79 százaléka nem ért egyet azzal, hogy a nőknek vissza kellene térniük a hagyományos szerephez.

Mi a helyzet Magyarországon?

Bár pontos adatok a hazai családfenntartó nőkről nincsenek, vannak olyan számadatok, amelyekből lehet következtetni. A foglalkoztatottsági adatok szerint a munkaképes életkorú nők 52 százaléka dolgozik ma Magyarországon. Ez viszonylag magas arány európai összehasonlításban. Szám szerint 1 896 000 nőt jelent. Magyarországon ráadásul aránylag kevesebb nő él házasságban, mint férfi a férfiak 57, míg a nők 51 százalékáról mondható el ez. 35 év fölött megnő az özvegyek aránya is. Mindezek alapján valószínű, hogy a trend nálunk is hasonló, mint az Egyesült Államokban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top