nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Aktuális
Képek – Gördeszkázás ad reményt az afgán lányoknak

Képek – Gördeszkázás ad reményt az afgán lányoknak

Végre nemcsak a szenvedő, nélkülöző arcukat látjuk, hanem azt is, amikor mosolyognak és élvezik a gyerekkorukat – amihez nekik is joguk van, csak sokszor megfosztják tőle őket.
Avatar
Iván Viktória
f Ajánlom

Amikor hét évvel ezelőtt az ausztrál Oliver Perkovich megjelent Kabul utcáin egy deszkával, amelyre négy kerék volt szerelve, a gyerekek csodálkozva nézték: még sosem láttak gördeszkát. A bámészkodó utcagyerekek között nemcsak fiúk voltak: természetesen a lányokat is érdekelte a deszka.

Perkovich kisebbfajta forradalmat vitt véghez az afgán főváros utcáin. Bár csak a barátnőjét jött meglátogatni, a gyerekekkel való találkozásból megszületett a Skateistan. Talált egy elhagyatott, egykori szovjet betonkolosszust Kabul szívében, ahol a gyerekek nyugodtan gördeszkázhatnak.

7 Fotó megtekintése

Gördeszkázás ad reményt az afgán lányoknak

A gördeszkásklubból kinőtt nonprofit szervezet most már oktatással is foglalkozik, hogy az utcagyerekeket, menekülteket, gyerekmunkásokat és az oktatásból kiszorított kislányokat tanítsa (a 15–24 év közötti afgán lányok 72 százaléka, a fiúk 51 százaléka nem tud írni-olvasni).
Még több +
Kabul mellett még egy szervezet működik az üzbég határhoz közel fekvő, északi Mazar-e-Sharifban (és a világon még Kambodzsában, illetve Dél-Afrikában is). A gördeszkázás egész egyszerűen reményt ad a gyerekeknek egy olyan országban, amelyet 30 éve konfliktusok, erőszak, menekülthullámok sújtanak.
Még több +
A Skateistan 800 tanulójának 45 százaléka lány. Azért jönnek, hogy gördeszkázhassanak, és ott maradnak, hogy tanulhassanak. Bátornak és erősnek érzik ott magukat.
Még több +
Az UNICEF szerint Afganisztán a világon az egyik legrosszabb hely a nők számára. A négymillió gyerekből, aki nem vesz részt az oktatásban, 60 százalék lány. A gyerekek 20 százaléka dolgozik, a lányok 40 százalékát gyerekfejjel adják férjhez, rendszeres a gyerekek elleni erőszak és bántalmazás.
Még több +
Oliver, az alapító, Afganisztán legfiatalabb gördeszkás kislányával. Ha egy lány feláll a gördeszkára, azzal mintha láthatatlan falakat bontana le. Ezeket a falakat a társadalmi konvenciók és a családok hagyománytisztelete emelik a lányok elé. Szerencsére vannak apák, akik engedik, sőt bátorítják lányaikat, hogy gördeszkázzanak.
Még több +
Afganisztánban a nők nem sportolhatnak. A Skateistan elfogadásának részben az az oka, hogy a gördeszkázás ismeretlen Afganisztánban. Míg a foci, a biciklizés vagy a sárkányeregetés még mindig tiltott terület a lányoknak, a deszkákat inkább játéknak, semmint sportnak tekintik. A tájékozatlanságnak hála, a 400 lány szabadon ugrathat, pöröghet, gurulhat színes fejkendőjében a rámpán.
Még több +
Szemben a nyugati világban megjelenő főcímekkel, melyek szerint az afgán nők magányos harcot folytatnak függetlenségükért és jogaik elismeréséért, a Skateistan a példája annak, milyen, amikor összefognak.
Még több +
Megosztás Facebookon