Aktuális

10 tipp, hogy te lehess a Facebook császára

Milyen hosszú az ideális Facebook videó? Hányszor kell posztolni naponta? A vicces vagy a szomorú Facebook poszt a menőbb? Mi a közösségi oldalak bűvös száma? Nemcsak kérdezünk, válaszolunk is.

10. Posztolj hétfőn!

Hétvégén kevésbé szívesen posztolunk, mint hétköznap, ami a téma szakértői szerint azt jelenti, hogy a családtagjaink és a barátaink körében kevésbé érezzük az igényét, hogy rajtuk kívül másokkal is megosszuk a gondolatainkat és az élményeinket, mint amikor épp a munkahelyünkön vagyunk. Magyarul: elvan a gyerek Facebook nélkül is, ha játszik. A legtöbb Facebook poszt hétfőn és kedden (19 és 18%) születik, míg a legkevesebb pénteken és szombaton (11 és 10%), ami nem lehet véletlen, ugyanis a posztok a legtöbb megosztást is épp hétfőn és kedden kapják, a legkevesebbet pedig a hétvégén.

10 tipp, hogy te lehess a Facebook császára

9. Felejtsd el a túl rövid videókat!

Egyre többen posztolunk a közösségi oldalakon videókat, de ha szeretnénk, hogy sokan nézzék meg őket, akkor egyáltalán nem mindegy, milyen hosszúságúak. A BuzzSumo nevű internetes analitikusokat gyűjtő oldal számításai szerint a videódat akkor nézik meg a legtöbben, ha a hossza körülbelül négy perces (egy átlagos videoklip hossza, csak szólok), és akkor a legkevesebben, ha a 0-20 vagy a 40-60 másodperces sávba esik.

10 tipp, hogy te lehess a Facebook császára

8. Mindig kell fotó!

Világgá kürtölnéd, hogy milyen király érzés süttetni a hasad olaszban? A Facebookon nem történt meg, ha nincs róla fotód. Persze ki is írhatod magadból, de a biztonság kedvéért pakolj mellé legalább egy képet. A BuzzSumo számításai szerint ugyanazt a posztot legalább kétszer többen olvassák, ha fotó is szerepel a szöveg mellett.

10 tipp, hogy te lehess a Facebook császára

7. A lenyűgöző és vicces posztoké a világ

Ha azt akarod, hogy a posztod olvasott legyen, egyáltalán nem mindegy, milyen érzelmet közvetítesz. A BuzzSumo kielemezte a világ tízezer legolvasottabb cikkét az interneten, és arra jutott, hogy azok tesznek szert jó eséllyel a legnagyobb sikerre, amik lenyűgözik az olvasót (25%), és ezeket követik némi lemaradással a vicces/vidám (17%) posztok. A szimplán szórakoztatónak nevezett tartalmak 15%-on állnak, és az életörömöt sugárzó posztok is elértek 14%-ot. Ki mondta, hogy ez egy szomorú világ?

10 tipp, hogy te lehess a Facebook császára

6. A 10-es a bűvös szám

Az interneten a listák bűvöletében élünk, de hiába találsz ki egy fantasztikus koncepciót, ha nem a megfelelő számot rakod elé. A megfelelő szám márpedig a tízes. A BuzzSumo kutatása szerint egy 10 fotó, ami szebbé teszi a napodat posztra jóval nagyobb eséllyel néznek rá, mint egy 15 fotó, ami szebbé teszi a napodat címűre. Vajon e cikk címében véletlenül szerepel épp a tízes szám? A 10 után a második legnépszerűbb szám egyébként a 23.

5. Hibák, amiket mindenképp kerülj el posztoláskor!

Ha nem igazán népszerűek a posztjaink, annak a szakértők szerint alapvetően öt oka lehet:
1.    Túl hosszú a szöveg.
2.    Túl sok linket pakoltál bele.
3.    Direktben reklámozol valamit a posztban.
4.    Nem reagálsz a poszt alatti kérdésekre és negatív véleményekre.
5.    A posztban like-okért és megosztásokért esedezel.

10 tipp, hogy te lehess a Facebook császára

4. Nem pörög egy poszt? Töröld!

Még a profik sem tudnak kizárólag agyonlájkolt, tömegek által megosztott posztokkal előállni, de a Forbes című üzleti lapnak erre is van egy javaslata: ha egy posztot nem lájkolnak, és osztanak meg nem sokkal a kikerülése után, a legjobb, amit tehetsz, hogy fél óra után törlöd. Így ha valaki felnéz az oldalra, csupa népszerű bejegyzéssel találkozhat, ami erősen image-javító tényező.

10 tipp, hogy te lehess a Facebook császára

3. Ne légy too much!

A socialmediaexaminer szerint manapság a napi két bejegyzés az ideális a Facebookon ahhoz, hogy minden poszt a lehető legtöbb figyelmet kapja. Persze az oldal jellegétől is függ ez a szám, például egy híroldal Facebookos felületén ennél nyilván többre van szükség, de általánosan elmondható, hogy ha napi két posztnál többet raksz ki, akkor már túl sok vagy, és kevesebb figyelmet kapnak a bejegyzéseid. Hány ismerősödet törölted már azért, mert teliszemetelte a faladat?

10 tipp, hogy te lehess a Facebook császára

2. Lájkold, és oszd meg mások bejegyzéseit!

A Facebook sok szempontból úgy működik, mint az emberi kapcsolatok általában. Minél több posztot lájkolsz és osztasz meg, a te bejegyzéseidet is nagyobb eséllyel fogják lájkolni és megosztani. Szeretve lenni annyi, mint szeretetet adni. Ennyi a lényeg.

10 tipp, hogy te lehess a Facebook császára

1.    Ezek a posztolós érzelmi állapotok

Az amerikai Fractl kutatása szerint tíz olyan érzelmi állapot létezik, amit az emberek szívesen osztanak meg a többiekkel, ezek pedig a következők:

  • Szórakozás
  • Érdeklődés
  • Meglepettség
  • Boldogság
  • Öröm
  • Gyönyör
  • Élvezet
  • Remény
  • Vonzalom
  • Izgatottság

Állítólag azért pont ezeket, mert szeretjük azt sugározni magunkról, hogy boldogok vagyunk, élünk, teli vagyunk energiával, és azt reméljük, hogy ezzel másoknak is boldogságot adunk. Az angol BrainJuicer kutatása szerint az emberek 69 százaléka egyszerűen nem szeret olyan információt megosztani magáról, ami őt kényelmetlenül érinti, és az is tény, hogy csak minden negyedik ember képes mások kárán örvendő posztot kitenni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top