Aktuális

Egy műtét, amire több tízezer nőnek szüksége van

Svédország történetében először sikerült csiklórekonstrukciós műtétet végrehajtani. A skandináv országban 38 ezer nőnek lenne rá szüksége.

Lehet, hogy jövő sebészeinek és nőgyógyászainak új fejezet kerül a tankönyvébe. Egy eddig ismeretlen beavatkozást kell megtanulniuk: csonkított női nemi szerveket kell – amennyire lehet – visszaépíteni, hogy a nők minél teljesebb életet élhessenek. A szakirodalom még nem bőséges, és ilyen műtétet csak néhány éve végeznek Franciaországban – ott már ötezer nő esett át a beavatkozáson.

A svédországi Karolinska Kórház Rekonstrukciós Sebészeti osztályának orvosa, Hannes Sigurjónsson hajtotta a műtétet először végre az országban. Ott 38 ezer nemiszerv-csonkításon átesett nő él – köztük hétezer 18 év alatti.

A műtét talán hétköznapi rutinná válik, mivel szükség van rá. Ahogyan Sigurjónsson doktor elmondta, a csiklót nem teljesen csonkítják, “csupán” a látható részt vágják le. A módszer lényege, hogy óvatosan eltávolítják a hegszövetet, hogy a csikló még megmaradt részét felfedjék. Súlyosabb esetekben (ez az infibuláció) kivágják a csiklót, a kisajkakat és a nagyajkak középső részét és a hüvely nyílását is összevarrják. Ilyenkor csak egy aprócska nyílás marad a vizelésre, s majd később a menstruációs vér távozására. Az orvos ilyenkor az összevarrt részeket nyitja újra fel.

A kezelés legfontosabb része, hogy a csonkítás áldozatain közösen segítenek a plasztikai sebészek, nőgyógyászok, szexológusok és pszichoterapeuták. A lelki segítségnyújtás ugyanolyan fontos, mint maga a műtét, mivel így tudják biztosítani, hogy a nők életminősége minél gyorsabban javuljon.

A legtöbb nőnél a műtét után csökken a fájdalom, és növekszik a hüvely érzékenysége. Kevesebb mint 5 százalékuknál fordul elő, hogy érzéketlenebb a nemi szervük, mint előtte. Viszont illúzióik nincsenek, és a sebészek is tudják, hogy teljesen nem lehet helyreállítani egy csonkított nemi szervet, de több területet lehet újraplasztikázni.

A női nemiszerv-csonkítás célja, hogy a csikló és a külső nemi szervek mindkét oldalának megcsonkításával biztosítsák minél tovább a szüzességet, és csökkentsék a nemi gyönyört. A szeméremajkaknak mindenekelőtt védőfunkciójuk van, ám a kis- és a nagyajkak között található Bartholin-mirigyek kivezetőcsövei váladékot termelnek aktusnál, ennek hiányában a nemi aktusnál a hüvelybemenet száraz marad, a nő a szerelmi aktusnál csak fájdalmat érez. A csonkolás után a hüvely védtelen a különböző fertőzésekkel szemben, és a csonkításon átesettek körében gyakoribb a meddőség, vagy fogyatékosan születnek a gyermekek.
A női nemi szerv megcsonkítása egyetlen célt szolgál: az együttlét örömétől megfosztott nő garantáltan hűséges felesége lesz urának, hiszen semmi késztetése sincs arra, hogy másnál keresse a gyönyört.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top