Aktuális

Egyre több külföldi diák tanul nálunk

Az itt tanuló külföldi diákok aránya nagyobb mértékben nő, mint a külföldön tanuló magyaroké – derül ki a Corvinus Egyetem elemzéséből.

A külföldi diákok tandíjából befolyó összeg elérte az egyetemek és főiskolák bevételeinek 6,4, a felsőoktatásra fordított állami támogatásnak pedig a 12 százalékát – írta a Magyar Nemzet az elemzést idézve.

A felmérés szerint a külföldi hallgatók aránya a magyar felsőoktatásban a 2005-ös 4,74 százalékról 7,7 százalékra nőtt a 2012-2013-as tanévre, így a számuk megközelítette a 18 ezret, miközben a külföldön tanuló magyar diákoké 9634 volt, és 3,22 százalékról csak 4,12 százalékra emelkedett.
Becslések szerint a külföldi diákok az általuk fizetett mintegy 20 milliárd forintos tandíjon felül még legalább ugyanennyit költenek el Magyarországon.

Mindez szép eredmény, de a szomszédaink még  jobban teljesítenek. Ugyanezen az időtávon Ausztria közel megduplázta, Lengyelország megháromszorozta, Csehország és Szlovákia pedig ötszörösére növelte az ott tanuló külföldi diákok számát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top