Aktuális

Új utcanevek lehetnek Budapesten

Ha a Fővárosi Közgyűlés rábólint, a jövőben lehet Zwack Péterről elnevezett közterünk. A városvédő szerint ezzel újabb átnevezési hullám indulhat meg.

A VIII. kerületben Mindszenty bíborosról, a IX. kerületben Zwack Péterről nevezhetnek el teret: ha rábólintanak, a Malom kert a későbbiekben Zwack tér név alatt futhatna. Ezen kívül még két tucat közterület kaphat a Fővárosi Közgyűlés döntése nyomán új nevet Budapesten – írja az Origo. A közgyűlés szerdai ülésén dönt majd az esetleges névváltoztatásról.

Az átnevezéshez módosítani kell a hatályos szabályozást, ami tiltja, hogy olyan közterületet nevezzenek át, ami 15 éven belül kapta mostani nevét. Ilyen a Malom kert is: 2007-ben kapta ezt a nevet. A Zwackra történő átnevezés érdekében a közgyűlés úgy módosítaná a szabályt, hogy a 15 éves átnevezési moratóriumot megtartja, de egy kivételt enged: ha a névadó díszpolgár.

Éppen e kivétel miatt is tart Ráday Mihály városvédő attól, hogy “újabb őrült átnevezési hullám indulhat el”. Ugyanis a szabálymódosítás nem egyértelműsíti, hogy kivétel csak Budapest díszpolgára lehet, vagy olyan személy is, aki kerület díszpolgára (Zwack mindkét címet megkapta). Ha utóbbi, akkor 23 kerület több száz díszpolgárából is lehetne 15 éven belül elnevezett utca új névadója.

Három kivétellel egyébként névtelen közterület kapna új nevet. A III. kerületben egyszerre tíz utcát neveznek el különböző fűszernövényekről, míg a XXII. kerületben három névtelen közterület alkotna utcanévbokorként egy egységet: ezeket a szőlészet, borászat témaköréhez kapcsolódóan neveznék el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top