Aktuális

Katolikus pap lett egy 80 éves asszony

Annak ellenére, hogy a katolikus egyház nem engedélyezi a nők pappá szentelését.

A nyolcvanéves, Floridában élő Rita Lucey katonafeleség volt, nevelőszülő, ma pedig már dédnagymama és mindemellett katolikus pap is. A hétvégén egy egyházi szertartás keretében egy női püspök szentelte fel. Igaz, a női püspököt és magát a szertartást is elutasítja a Vatikán.

Lucey ezzel csatlakozott ahhoz a világszinten nagyjából 200 nőhöz, akik pappá szenteltetik magukat annak ellenére is, hogy a katolikus egyház ezt a mai napig sem engedélyezi. Még a sok tekintetben liberálisan gondolkodó Ferenc pápa is kizárta a nők pappá szentelésének lehetőségét.

Katolikus pap lett egy 80 éves asszony

“Igazságtalanság a katolikus egyházban, hogy a nők nem részesülnek egyenlő elbánásban” – fogalmazott Lucey.

“A Vatikán nem folytathatja a nők diszkriminációját és nem foghatja rá az egészet Istenre” – mondta Bridget Mary Meehan, a Római Katolikus Női Papok Szövetségének képviselője. A kiközösített apáca 2009-ben csatlakozott a mozgalomhoz. Elárulta azt is, hogy a női papok között rengeteg a nagymama, de akadnak leszbikusok is. Baráti, nem katolikus egyházaktól bérelt templomokban miséznek, keresztelnek, betegeket áldanak meg, és azonos nemű párokat is összeadnak.

A katolikus egyház azért utasítja el a nők pappá szentelését, mert Jézus apostolai is mind férfiak voltak. Egy közvélemény-kutatás szerint az amerikai katolikusok 68 százaléka úgy véli, itt lenne az ideje a nemi korlátok lebontásának az egyházban.

Forrás: NBC News

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top