Aktuális

Kiadó lakásra gyűjtenek – hajléktalanoknak

"Nyugodt Szív – Béreljünk lakásokat rászorulóknak" néven hozott létre Facebook-oldalt Kukorelly Endre író. A cél, hogy pénzadományokat gyűjtsenek, a befolyt összegből pedig a fedél nélkül élőknek bérelnek majd lakást.

Már 594 ezer forint gyűlt össze, 68 személytől. A három napja indult kezdeményezés lényege, hogy a jelentkezők havi rendszerességgel, de akár egyszeri alkalommal is hajlandók hozzájárulni ahhoz, hogy hajléktalanok számára lakásokat béreljenek. Azokat is megszólítja a csoport, akik tisztes bérért hajlandók kiadni lakásukat ebből a célból, illetve szívesen részt vesznek a szervezésben, az ügy gondozásában, a jogi háttér biztosításában, pénzügyek intézésében. “Sürgős, mert most 2-3 kemény hónap jön: akár ezer forintokból is gyorsan összegyűlhet annyi pénz, hogy néhány család, néhány ember magára tudja csukni az ajtót a legnagyobb hidegben” – írja az ötletgazda Kukorelly Endre, akit a Ferenciek terén kéregető hajléktalancsoport látványa indított arra, hogy belevágjon a szervezésbe. Az adományokat egy erre elkülönített számlaszámra lehet utalni, a befizetések mozgása bárki számára megtekinthető lesz.

“Gondoltam, hogy lesz érdeklődés – mondta az NLC-nek Kukorelly. – Jó véleményem van a társadalomról, az emberekről. Minél több az ehhez hasonló civil kezdeményezés, annál jobban erősíti a szolidaritást az emberekben. Ugyan amibe belefogtunk, nem a civilek feladata lenne: az államnak kellene szociális bérlakásokról gondoskodni, és nem tömegszállásokra, erdők szélére hajtani az embereket.”

A csoport következő találkozója kedden 18.30 órakor lesz a Fugában (V., Petőfi Sándor utca 15.). Az író azt mondja, örül a lelkesedésnek, és azért is hálás, ha valaki tehermentesíti, mert annyi adminisztrációval jár a szervezés, hogy nemhogy egy ember, de három is alig bírja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top