Aktuális

Rekordot döntött egy New Yorkba tartó utasszállító

Szélsebesen, mindössze 5 óra 16 perc alatt tette meg a London-New York utat. Ez másfél órával kevesebb a szokásos menetidőnél.

A British Airways 114-es járata a rendívül gyors jet streamnek, vagyis a magas légköri nagysebességű széláramlásnak köszönhetően abszolválta ilyen rövid idő alatt az utat az Atlanti-óceán fölött.

A Boeing 777-200 típusú gép legnagyobb sebessége 745 mérföld/óra (1192 kilométer/óra) volt, mivel az általa “meglovagolt” széláramlás meghaladta a 200 mérföld/órát (320 kilométer/órát). A járat a tervezett leszállási időnél másfél órával korábban érkezhetett meg – olvasható a The Daily Telegraph honlapján.

A New York–London távot a menetrend szerint általában hét óra alatt teszik meg az utasszállító gépek.

Az Atalanti-óceán fölött tucatnyi légi járat élvezte a héten a magas légköri nagy sebességű széláramlás rendkívüli segítségét. A pilóták régóta próbálják kihasználni a nyugat-keleti irányú jet stream erejét, hogy lerövidítsék a repülési időt és üzemanyagot takarítsanak meg.

Nem ritka, hogy ezen a távon a járatok képesek egy óra menetidőt spórolni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top